Sv. Lepold Mandić - zavetnik bolnikov z rakom

Leopold Mandic zavetnik bolnikov z rakomKongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov v Rimu je na praznik Lurške Matere Božje, 11. februarja 2020, razglasila sv. Leopolda Mandića (1866–1942) za zavetnika bolnikov z rakom. Zakaj prav njega?
P. Leopoldu se je po zlati maši 22. septembra 1940 v Padovi zdravje začelo naglo slabšati. Izgubljal je težo, težko je požiral, bolečine so postajale vse hujše. Zdravniki so ugotovili, da ima tumor oziroma raka na požiralniku. Ta je hitro napredoval in p. Leopold je zadnji dve leti precej časa preživel v bolniški postelji. Hude bolečine in telesno slabost je premagoval z močno vero in molitvijo v samostanski kapeli, kjer je po svojih močeh spovedoval in tudi maševal. Ko se je 30. julija 1942 z molitvijo v kapeli pripravljal na sveto mašo, ga je obšla slabost, da se je nezavesten zgrudil. Po prejemu bolniškega maziljenja je izdihnil. Kot zanimivost naj dodamo, da je p. Leopold Mandić bil leta 1905/06 samostanski vikar in spovednik pri kapucinih v Kopru, na krajši dopust naj bi prihajal tudi v Vipavski Križ. Predvsem Koprčani so njegovo spovednico v Padovi radi obiskovali. Bolnikom pa je rad ponavljal: »Veruj! Bog je zdravnik in zdravilo.« Pri založbi Ognjišče je izšel njegov življenjepis (v več izdajah) z naslovom Sv. Leopold Mandić, ki je še v prodaji. 

MolitevBog Oče usmiljenja in nežnosti je izbralsvetega Leopolda za orodje svojeganeskončnega usmiljenja v zakramentusprave, zato je postal priprošnjikspovednikov in spovedancev; rojstni krajga je navdihnil za ljubezen do nekatoliškihkristjanov in tako je postal vzor molitveza edinost kristjanov; obolenje za rakompa je spodbudilo Cerkev, da ga je razglasilaza zavetnika bolnikov z rakom. Bog Oče,po priprošnji svetega Leopolda nam podarizaupanje v tvoje neskončno usmiljenje,vedno večjo edinost med kristjani in živovero, da si ti zdravnik in zdravilo.

Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.Sv. Leopold, zavetnik bolnikov z rakom, prosi za nas.

 

več o maši za bolnike z rakom na Brezjah na strani Radia Ognjišče (mč)

Zajemi vsak dan

Zaupanje nas radosti, / da bomo vstali tudi mi, / po veri pričakujemo / življenje večno, blaženo.

(bogoslužni molitvenik)
Nedelja, 5. Maj 2024
Na vrh