Danijel Halas

Halas01KDO?
Danijel Halas

KDAJ?
Rojen 24. junija 1908 v Črenšovcih v Prekmurju.

IZOBRAZBA
Gimnazijo je obiskoval v Murski Soboti in dve leti v Ljubljani, bogoslovje pa v Mariboru in bil leta 1933 posvečen v duhovnika.

DELOVNE IZKUŠNJE
Bil je kaplan v Ljutomeru. Leta 1934 je nastopil službo kaplana v Lendavi. Tu je ostal do leta 1938, ko je postal kaplan v Veliki Polani in naslednje leto prvi tamkajšnji župnik.

DEJAVNOSTI
Halas je bil goreč duhovnik, zavzet pastoralni delavec in dober spovednik. Ustanavljal je katoliška društva, vodil Marijino družbo, spodbujal k češčenju Srca Jezusovega in Božje Matere Marije in širil verski tisk (predstavljal ga je po hišah) ter bil nekaj časa urednik verskih izdaj (Novine in Marijin list). Veljal je za branilca pred zmotami, ki so se takrat širile. Halas02

POSEBNI IN MANJ ZNANI DOSEŽKI
Med počitnicami se je v Sombotelu izpopolnjeval v znanju madžarskega jezika, da bi lahko madžarskim vernikom oznanjeval evangelij. Priskrbel jim je tisk v njihovem jeziku. Ko so ga leta 1941 skupaj z dvema drugima prekmurskima duhovnikoma zaprli madžarski okupatorji, je sombotelskemu škofu napisal pismo, v katerem mu je razložil, da ni mogel izdati, da se je srečeval s prekmurskimi komunisti, saj duhovnik ne more ovajati ljudi, ki pridejo k njemu. Pismo odraža njegovo svetniškost.Halas03

ODHOD V VEČNOST
16. marca 1945 je Danijel Halas šel spovedovat redovnice v Lendavo. Ko se je v poznih večernih urah vračal domov, so ga na Hotizi zaustavili uniformirani možje, ga odvedli do Mure, tam ustrelili in ga odvrgli v reko Muro. Truplo so odkrili tri dni kasneje in ga 21. marca pokopali v Veliki Polani. Ljudje so ga takoj imeli za mučenca (na pogrebu je bil venec z napisom »slava mučeniku«) in njegov grob ves čas lepo oskrbovali.

več o Danijelu Halasu na naši spletni strani

B. Rustja, Svetniški kandidati, v: Ognjišče (2023) 3, str. 99.
izbor fotografij: M. Erjavec

Zajemi vsak dan

V prihodnost moremo gledati le, če stojimo na trdnih tleh in se zavedamo svojih korenin, narodne kulture, krščanstva in bogatega ljudskega izročila.

(Alojzij Šuštar)
Sobota, 27. April 2024
Na vrh