sv. Janez Pavel II.

22. oktober

Janez Pavel IIJanez Pavel II., prvi papež slovanskega rodu v dvatisočletni zgodovini Kristusove Cerkve, je ob nastopu svoje službe prvega pastirja katoliške Cerkve 22. oktobra 1978 vsemu svetu zaklical: »Ne bojte se! Odprite, na stežaj odprite vrata Kristusu! Kristus ve, kaj je v človeku. In edino on to ve.« S temi besedami je naznanil program svojega izredno dolgega papeževanja, Vseskozi si je prizadeval Kristusa približati človeku in človeka pripeljati h Kristusu.
Njegova življenjska pot se je pričela 18. maja 1920 v Wadowicah na Poljskem v družini Karola Wojtyla, podčastnika poljske vojske, in Emilije Kaczorowski. Mati je umrla, ko mu je bilo komaj devet let, oče, ki ga je vzgajal s svojim zgledom, pa tik pred začetkom druge svetovne vojne. Po končani osnovni in srednji šoli v rojstnem mestu se je vpisal na fakulteto za književnost univerze v Krakovu. Zaradi nacistične okupacije Poljske ni mogel študirati, ampak je postal delavec. Vedno bolj je čutil, da ga Kristus kliče v svojo službo. Po študiju teologije v tajnem semenišču ga je krakovski nadškof Adam Sapieha 1. novembra 1946 posvetil v duhovnika. Zaradi njegove izredne nadarjenosti ga je poslal v Rim, kjer je po dveh letih dosegel doktorat. Po vrnitvi na Poljsko leta 1948 je bil najprej župnijski kaplan, nato pa duhovni asistent študentov krakovske univerze, ki jim je bil tako blizu, da so mu pravili ‘stric’. Nekaj let je bil profesor filozofije na katoliški univerzi v Lublinu. Leta 1958 je bil imenovan za pomožnega škofa v Krakovu, leta 1964 pa je prevzel vodstvo krakovske nadškofije ter bil tedaj najmlajši škof katoliške Cerkve. Svojo krajevno Cerkev je hotel čim bolje poznati, zato je obiskoval župnije in iskal stik z ljudmi. Papež Pavel VI. ga je leta 1967 imenoval za kardinala in kot član mnogih rimskih kongregacij je pogosto potoval v Rim. Leta 1978 dvakrat na volitve novega papeža. Po smrti Pavla VI. je bil za njegovega naslednika izvoljen beneški patriarh kardinal Albino Luciani, ki je kot papež Janez Pavel I. vodil Cerkev samo 33 dni. V novem konklavu pa je bil za 264. naslednika apostola Petra 16. oktobra 1978 izvoljen on, ki si je kot papež izbral ime Janez Pavel II., kot papeško geslo pa je obdržal svoje škofovsko geslo Totus Tuus (Ves Tvoj), s katerim je svojo apostolsko službo zaupal varstvu Božje Matere Marije. Uresničila se napoved poljskega primasa kardinala Štefana Višinskega, ki mu je ob izvolitvi dejal: »Ti boš popeljal Cerkev čez prag tretjega tisočletja.« Za krmilom Petrove barke je bil do 2. aprila 2005, več kot šestindvajset let.
Kot prvi oznanjevalec evangelija je po vzoru apostola Pavla veliko potoval po svetu: na 104 apostolskih potovanjih je obiskal 129 držav, mnoge večkrat (tudi v Sloveniji je bil dvakrat: leta 1996 in 1999). S svojo ognjevito besedo je nagovoril milijonske množice. Na vernike katoliške Cerkve in vse ljudi dobre volje je naslovil svojih šestnajst pomembnih okrožnic in številne druge dokumente, v katerih je potrjeval svojo vodilno misel: »Pot Cerkve je človek.« Mladim, za katere je ‘iznašel’ Svetovne dneve mladih, je klical: »Vi ste moje upanje, vi ste upanje Cerkve!« Zadnja leta, ko je njegovo zdravje, prizadeto po atentatu 13. maja 1981, vidno pešalo, je pričeval predvsem z zvestobo Kristusu v trpljenju do zadnjega ‘Amen’ 2. aprila 2005, ko se je vrnil v Očetovo hišo.

nekaj misli sv. Janeza Pavla II.

Mladi vedo, da ima njihovo življenje smisel, če postane zastonjski dar za bližnjega. V tem je vir vseh poklicev: tako duhovniških ali redovniških kot zakonskih in družinskih. (sv. Janez Pavel II.)

Napisi Santo subito (Svetnik takoj) med milijonsko množico ob njegovem pogrebu so se uresničili 1. maja 2011, ko ga je njegov naslednik Benedikt XVI. razglasil za blaženega in določil, da se njegov god obhaja 22. oktobra, na obletnico njegovega nastopa papeške službe.

Na drugo velikonočno nedeljo – nedeljo Božjega usmiljenja, 27. aprila 2014, pa je skupaj z Janezom XXIII. dosegel svetniško čast med veličastnim evharističnim slavjem na Trgu sv. Petra. Tako je bil na podlagi čudeža, ki se je zgodil na njegovo priprošnjo, po nekaj več kot osmih letih od smrti (v rekordnem času), razglašen za svetnika.

ČUK, Silvester. Svetnik za vsak dan

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh