sv. Simeon in Ana

Simeon in Ana1. st., osebi iz evangelija
god: 3. februar 


Starček Simeon in prerokinja Ana sta, predstavnika starih ljudi, ki so v molitvi vedno blizu Bogu in kličejo na ta naš svet Božji blagoslov. Ostareli ljudje se pogosto čutijo nekoristne, toda s svojo molitvijo opravljajo nadvse dragoceno službo in veliko delo.

Starček Simeon je vzel Jezusa v naročje in zapel pesem veselja in sreče: »Zdaj odpuščaš, Gospod, svojega služabnika v miru ... moje oči so videle ...«, moje srce je dočakalo ... moji utrujeni udje lahko ležejo k počitku ... moj duh se zdaj že lahko raduje v Tebi.

IME IN GOD: Simeon je bilo ime tudi več svetnikom (v LS jih najdemo osem), poleg svetopisemskega moža, ki se ga spominjamo danes, sta najbolj znana sv. Simeon Stilit (27. 7. – tam več o imenu) in sv. Simeon Jeruzalemski (28. 4.). Ime ima tudi obliko Simon (v Svetem pismu jih je pet, med svetniki v LS pa sedem), najbolj znan je apostol Simon Gorečnik (skupaj z apostolom Judom Tadejem – 28. 10.; tam več o imenu).

ČUK, Silvester. Svetnik za vsak dan. 1. knjiga. Prenovljena in dopolnjena izdaja - ČUK, Marko. Koper: Ognjišče, 2018, str. 73.

Zajemi vsak dan

Ljubezen ni slepa: prava ljubezen vidi slabosti ljubljene osebe in si skuša naložiti njeno breme; vidi pa tudi dobre strani ljubljene osebe in spretno opogumlja njene sposobnosti.

(F. X. Van Thuan)
Četrtek, 16. Maj 2024
Na vrh