brat Roger Schutz

brat RogerPrvi dan dvajsetega svetovnega dneva mladih v Kölnu, 16 avgusta 2005, je tamkaj zbrane mlade pa tudi vso svetovno javnost pretresla vest, da je neka 36-letna Romunka umorila devetdesetletnega brata Rogerja Schutza. Brat Roger je bil ustanovitelj ekumenske skupnosti Taizé v Franciji, kamor romajo mladi z vsega sveta, verni in iskalci resnice. Vse življenje si je prizadeval za spravo in ekumenizem. Že nekaj desetletij je Taizé cilj poletnih romanj številnih mladih iz Slovenije. Brat Roger je dvakrat obiskal našo domovino: leta 1981 je s svojo pričevalno navzočnostjo obogatil slovensko mladino na srečanju v Stični, maja 1987 pa se je udeležil "romanja zaupanja na zemlji", ki je bilo v Ljubljani. - Brata Rogerja smo v Ognjišču prvič predstavili že januarja 1968 v rubriki Živo bogoslužje. V kratkem sestavku (V zapuščeni hiši živi velika družina) smo opisali nastanek protestantske skupnosti Taizé, rojene leta 1949 ... v štiridesetih letih našega Ognjišča pa smo še večkrat pisali o delu taizejske slupnosti, obširneje ob obisku brata pri nas (...) v devetdesetih pa smo v besedi in sliki redno predstavljali novoletna srečanja mladih  - evropsko srečanje mladih - ki so se ga udeleževali tudi mladi iz Slovenije ... le mesec pred smrtjo pa smo brata Rogerja tudi predstavili v rubriki Pričevanje. Leta 1987 smo pri Ognjišču izdali tudi knjigo Brat Roger in Taizé (avt. Kathryn Spink), ki predstavi življenjsko pot, zamisli in razmišljanja brata Rogerja v osemdesetih ... (morda se najde še kje kakšen izvod) ... konča pa se z njegovo mislijo: "V naši cerkvi imamo ikono Kristusovega krsta. Janez Krstnik kaže s prstom na Kristusa, ne nase. Bolj ko gremo naprej, bolj razumemo, kaj se od nas zahteva: kazati Kristusa v občestvu." (...)

več o bratu Rogerju

nekaj njegovih misli:

  • Vsa tvoja preteklost, tudi trenutek, ki je ravnokar minil, je s Kristusom použit in potopljen v vodi krsta. Ne oziraj se nazaj. Edino pomembno je to, kar šele pride.
  • Živeti v sedanjosti Boga. Gledati ta danes brez strahu, vendar vsako jutro zgrabiti dan, ki prihaja. To velja tudi za težke dneve.
  • »Moje kraljestvo je v tebi.« Celo ko srce ničesar ne občuti, evharistija stalno obuja te Jezusove besede, celo za tistega, ki se na to komaj upa pomisliti.
  • Pridejo trenutki, ko sploh ne moreš moliti. Imaš še vedno možnost, da nekoga prosiš, naj moli zate. To je lahko tudi kakšen zelo star človek, v jeseni življenja.
  • Kadar je ‘da’ Kristusu za vse življenje potrdila oseba, ki ti je znala prisluhniti, potem pojdi po tej poti.
  • Mnogo je otrok Luči, ne da bi oni sami za to vedeli. Z lahkoto jih prepoznamo: polni so skrbi za sočloveka bežijo pred deli teme.
  • Nekaterim ljudem, ki so prepričani, da je njihovo življenje polomija, lahko zagotovimo, da v Božjem srcu ni nič izgubljeno.

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh