Alojzij Šuštar

Ivan Oman

* 14. november 1920, Grmada nad Trebnjem, † 29. junij 2007, Ljubljana

(* ob obletnici) Rojen je bil v zaselku Grmada (takrat v župniji Dobrnič) in krščen pri istem krstnem kamnu kot častitljivi božji služabnik misijonski škof Friderik Baraga. Po končani ljudski šoli v Trebnjem je osem let obiskoval gimnazijo v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. Po odlično opravljeni maturi se je jeseni leta 1940 vpisal v ljubljansko bogoslovje, že naslednje leto pa ga je škof Rožman poslal na papeško univerzo Gregoriano v Rim. 27. oktobra 1946 je bil posvečen v duhovnika in na praznik Vseh svetih, 1. novembra, je pel novo mašo v Rimu, ker domov ni smel. Tam je leta 1949 končal študij z doktoratom iz teologije. Med študijem je resno zbolel na pljučih in odšel se je zdravit v Švico, kjer je opravljal odgovorne službe: najprej je bil kaplan v St. Moritzu, potem profesor filozofije na liceju v Schwyzu, obenem je študiral, veliko pisal in predaval po Švici in po Evropi. Zatem je bil profesor moralne teologije v bogoslovnem semenišču v Churu, rektor novoustanovljene Visoke bogoslovne šole v tem mestu, (...) Leta 1971 je postal tajnik tisto leto ustanovljenega Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), ki združuje vse katoliške dežele Evrope. V začetku leta 1977 se je vrnil v Slovenijo. Po treh letih spoznavanja razmer v domovini, povsem drugačnih od tistih v Švici, je bil 23. februarja 1980 imenovan za ljubljanskega nadškofa in metropolita, 13. aprila pa je v ljubljanski stolnici prejel škofovsko posvečenje. Kot škof je ohranil svoje novomašno geslo "Božjo voljo spolnjevati". Po svojih najboljših močeh in talentih jo je skušal uresničevati v sedemnajstih letih svoje škofovske službe, pa tudi v desetih letih "pokoja", ko je vedno močneje pritiskalo nanj breme bolezni in starosti. (...) Njegova rodovitna življenjska pot se je iztekla v 87. letu.

Leta 2016 smo pri založbi Ognjišče izdali tudi knjigo Naš nadškof Šuštar, ki jo je pripravil in uredil njegov nekdanji tajnik, zdaj pa ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik (knjiga je pošla)

več o nadškofu Alojziju Šuštarju na naši spletni strani

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Ob koncu vsakega dneva se je treba vprašati, kako je bilo danes z menoj, kako naj se pripravim na jutri, da bi tem bolje izvršil svojo dolžnost.

(Janez Janžekovič)
Ponedeljek, 30. Januar 2023
Na vrh