Patriarh Irinej

* 28. avgust 1930, Vidova (Čačak) † 20. november 2020, Beograd

patriarh IrinejZa posledicami okužbe s koronavirusom je umrl patriarh Srbske pravoslavne Cerkve Irinej. Bil je 45 poglavar Srbske pravoslavne cerkve, ustoličen 23. januarja 2010 v beograjski saborni (katedralni) cerkvi sv. nadangela Mihaela Dan prej so ga v patriarhovi palači izbrali za naslednika patriarha Pavla. Že po izvolitvi je nakazal, da se bo pogovarjal s Katoliško cerkvijo, imel je dobrohoten odnos do katoličanov, tudi papež Frančišek mu je bil naklonjen.

Patriarh Irinej se je rodil kot Miroslav Gavrilović v vasi Vidova blizu Čačka. Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju, gimnazijo v Čačku, bogoslovje v Prizrenu, teološko fakulteto pa v Beogradu. Leta 1959 je postal menih v samostanu Rakovica in še istega meseca posvečen v duhovnika. Nekaj časa je predaval na prizrenski bogoslovni šoli, potem pa je bil poslan na izpopolnjevanje v Atene. Konec šestdesetih je bil rektor prizrenske teološke šole, leta 1974 pa je bil imenovan za vikarnega (pomožnega) škofa patriarha Germana in že leto kasneje za niškega škofa. Niško škofijo (največjo v Srbiji), je vodil petintrideset let - do izvolitve za srbskega patriarha (2010).

Pokojni Anton Rojc častni kanonik LJ škofije, dolgoletni župnik v žup. Sv. Križ (Žale) ... škofov vikar v Beogradu je niškega škofa Irineja dobro poznal, in ob njegovi izvolitvi je za Ekumenski zbornik o njem zapisal:
"Kot niški škof se je trudil za obnovo duhovnega življenja, obnavljal cerkve in dal zgraditi štirideset novih cerkva. Ves čas škofovanja, tako pišejo sredstva družbenega obveščanja, je škof Irinej ostal skromen osebno in tudi v svojem škofijskem domu. Uporabljal je skromen avto, ki ga je vozil sam. Primerjajo ga s pokojnim patriarhom Pavlom, s katerim sta bila dolga leta velika prijatelja. Patriarh Irinej je v svojem štiriinštiridesetletnem škofovanju pokazal, da je človek dialoga in spoštovanja različnih mišljenj."

Do izvolitve naslednika, bo njegove dolžnosti opravljala sinoda Srbske Pravoslavne Cerkve pod vodstvom najstarejšega člana.

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh