Ignacio Larranaga

Glavar Peter Pavel* 4. maj, Loyola, Španija; † 28. oktober 2013, Guadalajara, Mehika

(ob obletnici) Ignacio Larranaga je bil rojak Ignacija Lojolskega, ustanovitelja Družbe Jezusove. Rodil se je 4. maja 1928 v španski pokrajini Baskiji, nedaleč od gradu Lojola, v družini z devetimi otroki. Ko mu je bilo dvanajst let, je vstopil v kapucinsko semenišče. Ni se mogel prav vživeti, vendar je vztrajal. V letih bogoslovnega študija je precej časa posvečal branju zahtevnih del pisateljev, ki so ga duhovno dvigala in bogatila. Začutil je željo po mističnem izkustvu Boga. ... Mašniško posvečenje je prejel leta 1952 v Pamploni. Nekaj let je deloval v domovini, leta 1959 pa je odšel v Čile in se z vsem ognjem vrgel na delo kot pridigar, pisatelj, organizator konferenc, tečajev, duhovnih vaj v Čilu in različnih deželah Južne Amerike ter v Španiji. Leta 1974 je v Braziliji začel že omenjeno šestdnevno metodo evangelizacije, ki jo je imenoval Srečanja – izkušnja Boga. Sad teh duhovnih vaj, ki jih vodil v mnogih krajih v različnih državah, so bile Delavnice molitve in življenja. ... Dejal je, da so DMŽ šola molitve, šola življenja, šola spreobrnjenja in šola, ki pripravlja na apostolsko delo. DMŽ imajo poleg uvodnega srečanja še petnajst srečanj, ki trajajo po dve uri. Vrata so odprta vsem, ne samo vernim kristjanom. Zdaj so navzoče v štiridesetih državah; aktivnih voditeljev Delavnic je približno 15.000, število ljudi, ki so se udeležili Delavnic, pa se je do leta 2011 povzpelo nad 13 milijonov. V Sloveniji so z DMŽ začeli bratje kapucini leta 1993. .. Delavnice molitve in življenja je Sveti sedež 4. oktobra 1997 potrdil kot mednarodno združenje vernikov s statusom pravne osebe.

več:
S. Čuk, Ignacio Larranaga. "Nihče nima pravice govoriti o Bogu, če ni govoril z Bogom.": Pričevanje, v: Ognjišče 1 (2014), 30-31.
knjiga: I. Larranaga, Srečen zakon, Ognjišče, Koper, 2020.

nekaj njegovih misli:

  • Mati stopa pred nas: Otroci moji, hodite za menoj. Prehodite isto pot vere, ki sem jo prehodila jaz, in stopili boste med blagrovane. Blagor tistim, ki v temni noči verujejo v luč!.
  • Z vztrajnostjo se naučiš moliti. Govoriti z Gospodom ne pomeni samo izmenjavati besede, ampak z Njim zaživeti notranji odnos.
  • Marija je v Betlehemu rodila Jezusa telesno. Ko pa se je zgodilo Jezusovo duhovno rojstvo na binkošti, je Gospod potreboval duhovno mater.
  • Nihče nima pravice govoriti o Bogu, če ni govoril z Bogom. V nasprotnem primweru postanemo profesorji religije. Danes Cerkev ne potrebuje profesorjev verouka, ampak preroke. To so tisti, ki govorijo, ne da bi odprli usta."

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Bolje je molčati in biti kristjan kakor govoriti, pa ne biti. Lepo je učiti, če tisti, ki govori, to tudi dela.

(sv. Ignacij Antiohijski)
Nedelja, 28. April 2024
Na vrh