Papež Frančišek na Lampedusi

014bLampedusa je osamljen italijanski otoček v Sredozemskem morju, jugozahodno od Malte, na skrajnem jugu Evrope, nedaleč od afriške obale. Zaradi njegove lege ga imenujejo 'vrata Evrope'. Ves svet ga pozna po tem, da je prva postaja pribežnikov iz revnih afriških dežel, ki želijo iz bede v boljše življenjske pogoje, iz sužnosti v svobodo.Od leta 1999 do 2012 je na otoku pristalo nad 200.000 teh nesrečnih ljudi, letos že okoli 4.000. Mnogi se podajo na to pot s preprostimi plovili, ki so prenatrpana in marsikatero od njih v viharnem morju potone in pot upanja teh ubogih ljudi se konča v morskih globinah. Računajo, da je od leta 1988 do danes teh žrtev bilo že okoli 20.000!

Namen mojega obiska je bil, da vzdramim vesti.

papež Frančišek

»Ko sem pred nekaj tedni slišal to novico, ki se je na žalost tolikokrat ponovila, se je misel na to nenehno vračala kot trn v srcu, ki povzroča bolečino. Tedaj sem začutil, da moram danes priti sem, da molim, da izrazim bližino, pa tudi, da vzdramim naše vesti, da se to, kar se je zgodilo, ne bi ponavljalo, lepo prosim!

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh