Nagovor škofa Jurija Bizjaka ob godu Frančiška Saleškega

Francisek SaleskiOb godu zavetnika časnikarjev in pisateljev Frančiška Saleškega je škof Jurij Bizjak daroval mašo za zaposlene na Ognjišču. Namenil nam je te besede:

 

Lansko leto smo se zavetnika časnikarjev v naši hiši spominjali na dan po njegovem godu, letos pa na dan pred njegovim godom. Po njegovem godu se mu zahvaljujemo za prejete milosti, na vigilijo mu gremo naproti s svojimi prošnjami. Žuborenje njegovih besed nam nakazuje, kakšen je bil njegov notranji svet, koliko življenja, koliko vetra in vonjev, koliko cvetja in lepih sadov.

Kakor vsako leto bi se tudi letos rad zahvalil vsem za vaše sosedstvo in vašo bližino. Kolikor je res, da bi Ognjišče brez škofije ne bilo to, kar je, prav toliko je res, da bi tudi škofija brez Ognjišča ne bila to, kar je. Ob misli na naše sobivanje in sožitje mi vedno pride na misel psalmistova primerjava: Kako dobro in prijetno je, če bratje prebivajo skupaj, kakor vonj dragocenega olja, kakor svežina jutranje rose (Ps 133).

Tudi letos seveda ni mogoče našteti vseh pridobitev, ki smo jih skupaj dosegli in smo vam hvaležni za vašo pomoč in prispevek: od domofona do slik in kipov pri Svetem Blažu, od zgibanke do podobic in nalepk za Naldinija in za birmo. Hvala očetu Francu za njegovo brezkončno dobro voljo, direktorju Mihotu za številne povezave in dogovore, uredniku Božotu za tiskovno predstavništvo Škofije Koper in mnogim drugim za različna povabila pogostitve in baklave.

Letošnje naše današnje slavje sovpada s spominom na zaroko Marije in Jožefa, ki sta mu v naši cerkveni pokrajini posvečeni samo dve cerkvi: na kamniških Žalah in v Rakitniku pri Matenji vasi. Tudi čas zaroke je bil čas vigilije, čas pripravljanja in pričakovanja, škoda, da je skoraj pozabljen. V času zaroke je nadangel Gabriel prišel k Mariji in ji prinesel veselo oznanilo. Pa tudi vse naše življenje je nekakšen čas zaroke, saj smo vsi povabljeni na Jagnjetovo svatbeno gostijo.

Naj tudi vas in vaše hiše obiskovalci in poslušalci oblegajo z vseh strani kakor so v evangeliju oblegali Kristusa in naj prihajajo k vam iz vseh krajev in pokrajin. In naj tudi vam veljajo besede, ki so jih rajajoče žene pele mladeniču Davidu: »Savel jih je tisoč, David deset tisoč!« In vaš zavetnik sveti Frančišek naj vas s svojo duhovno zgovornostjo navdihuje, da boste vedno našli pravo misel in pravo besedo. Amen.

Škof Jurij Bizjak

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh