Skrb Vatikana za brezdomce

zanimivosti 01 2015cNa pobudo msgr. Konrada Krajewskega, miloščinarja papeža Frančiška, so sredi novembra 2014 pod kolonadami sv. Petra začeli postavljati tuše, namenjene brezdomcem. Papež je to zamisel tudi blagoslovil. Podobno pobudo uresničujejo v desetih rimskih župnijah v bližini Vatikana. Krajewski je povedal, da je namen gradnje povrniti brezdomcem dostojanstvo. Javnih stranišč, kjer bi se lahko umili, je v Rimu malo, tista na železniških postajah pa je potrebno plačati. Možnost tuširanja jim sicer že nudijo v skupnosti sv. Egidija, Karitas in tudi nekaterih župnijah. Papeški miloščinar pa želi, da bi tuši bili predvsem v župnijah, ki imajo tudi menze za brezdomce. Ko ti pridejo tja obedovat, bi se tako lahko tudi umili. In če je to omogočeno petim na dan in če možnost obstaja v desetih župnijah, to pomeni, da jih bo v enem dnevu 50 in v desetih dneh 500.

V Vatikanu se zavedajo, da bi za te tuše morala poskrbeti občina, a ta že deset let samo načrtuje. Zato msgr. Krajewski dodaja, da nam evangelij naroča, naj ljudem pomagamo danes, ne jutri.

Zajemi vsak dan

Srce pravi, da Sveti Duh resnično biva v naši sredi. Iz sleherne modre besede zveni, iz vsake molitve. Povezuje nas z vsemi, ki verujejo vanj.

(Emilijan Cevc)
Nedelja, 23. Januar 2022
Na vrh