Trdno verujem v Boga, ker me dela boljšega, ne potrebujem drugega čudeža

zanimivosti 05 2015a»Ko vidim svojo naravo ... in ko vidim 'material, iz katerega sem narejen,' razumem, da Bog vsak dan z menoj dela čudeže. Bog je iz mene nikakršnega naredil nekoga, ki dela z ljudmi in je družaben. Spoznal sem ljudi, ki so bili veliko bolj ... agresivni kot jaz, pa so se s pomočjo vere naučili trpljenja v potrpljenju. Vidiš, kako je Bog povsod navzoč in kako nas dela boljše ljudi ... . Jaz ne potrebujem nobenega drugega čudeža, to mi je dovolj, da verujem,« je dejal glasbenik Zlatan Stipišić Gibonni, ko je odgovarjal na vprašanje, zakaj veruje v Boga.

Zakaj verujem je naslov oddaje Hrvaškega katoliškega radia, v kateri je Gibonni pričeval o svoji veri. Razložil je, da vere ni nikoli »doživljal kot nekaj, kar mu je bilo posredovano z vzgojo, ampak kot svojo osebno izbiro, ki je s tem tudi močnejša. Prepričan sem v obstoj Boga, vsak dan dobivam potrditev za to.

Mislim, da je milost na neki način neusmiljena. V človekovi naravi je, da nekomu, ki ti škodi, to vrneš. Milost pa je v sami osnovi naše vere. Brez nje se vera skrči na folkloro, na barvanje pirhov. Jaz nisem nikoli pristal na to. Vera te mora delati boljšega, kakor si po genetiki. Kjer znanost preneha odgovarjati, mora vera ponuditi odgovore. Ustaviti se v nekem trenutku in reči dovolj je sile na silo, to ni znamenje slabosti, ampak Božje navzočnosti,« je še dejal.

Čeprav je rekel, da je njegova vera bolj njegova izbira, kot nekaj, kar mu je bilo privzgojeno, je dodal, da je zelo vplivala nanj vera njegovega očeta, pokojnega glasbenika Ljube Stipišića Delmata: »Moj oče je v življenju doživel čudežno ozdravljenje. Zato je bil tako odprt do vere. Ni ga ozdravil skalpel, medicina, ampak Božji duh. To je verjetno vplivalo name, da iščem in sprejemam nekatere stvari. V življenju je potrebno sprejemati čudeže. Ti pa se dogajajo vsak dan.«

Ko je govoril o svoji glasbi, je Gibonni dejal, kako se mu včasih zdi, da je »samo kot antena, ki prenaša misli, ki niso moje. Pesmi, ki jih delam, so boljše od mene in bolje izražajo duhovno stvarnost, ki jo živim.«

Čeprav je poudaril, kako ne razume vztrajanja pri 'racionaliziranju' vere in kako zahteva od človeka, da si ne razbija glave ob njej, ampak da se ji prepusti, je Gibonni dodal, da ima vendarle pripravljene odgovore za tiste, ki zahtevajo od njega, da ponudi razumske razloge z svojo vero. »Moram reči, da nikoli še nisem srečal bolj tolerantne in bolj humane vere. Spoznal pa sem veliko kultur in ver. Ljudje mislijo, da vera ovira svobodo, toda jaz pri branju Svetega pisma nisem nikoli čutil tega problema. Včasih ljudje želijo obleči Boga v svoj dres, a to je težava človeka, ne Boga,« je dejal splitski glasbenik in še povedal, kako najpogosteje moli:

»Jezus, krotki in iz srca ponižni, upodobi moje srce po svojem srcu. Vse je v tem. Biti ponižen ne pomeni biti ponižan, ampak vzvišen. Ljudje uporabljajo vero kot identifikacijski pin, a to ne pomeni, da v svojih življenjih in v svojem srcu iščejo Boga. Bog od nas zahteva, da smo krotki in ponižni v srcu.«

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh