"Moram vrniti dolg"

zanimivosti 08 2015bGeorge Weidenfeld, znani britanski Jud, izdajatelj in publicist, ki so mu leta 1938 rešili življenje kristjani, sedaj rešuje iraške in sirske kristjane pred terorjem Islamske države. Weidenfeld je kot otrok uspel pobegniti pred nacističnim preganjanjem iz Avstrije. Pribežal je v Anglijo po zaslugi operacije Kindertransport, ki so jo organizirali britanski Judje in nekatere krščanske skupnosti. V njej so rešili približno 10.000 otrok iz srednje Evrope tik pred začetkom druge svetovne vojne. Dejal je, da so odločilno vlogo pri njegovi rešitvi imeli kvekerji, v Britaniji pa mu je ponudila zatočišče krščanska skupnost Plymouth Brethren.

Weidenfeld nosi plemiški naslov in piše kolumne za več nemških časnikov. Prvo dejanje njegove operacije je poiskati dom za 150 sirskih kristjanov, ki so pred kratkim prišli na Poljsko, kjer Weidenfeld sodeluje s poljskimi oblastmi in katoliškimi združenji.

»Moram vrniti dolg, to pa delam v imenu vseh tistih mladih ljudi, ki so bili rešeni v operaciji Kindertransport. Kvekerji in drugi kristjani so nas prepeljali v Veliko Britanijo. Mi Judje se moramo sedaj oddolžiti in pomagati kristjanom,« je še dejal Weidenfeld v pogovoru za Times. (br)

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh