Papež Frančišek je stražarju pripravil sendvič

Papež Frančišek je stražarju pripravil sendvič

Že zadnjič smo pisali, kako novi papež preseneča s svojim slogom papeževanja. Na neki način je to začel že s preprostim pozdravom, prav tako preprosti obleki, železnim, ne zlatim križem, stanovanjem v domu sv. Marte, nepričakovanih telefonskih klicih znancem in preprostim ljudem, s katerimi je prej sodeloval, do preprostih črnih čevljev. V zadnjem času je presenetil švicarskega gardista. Gardisti veljajo za nekakšno 'papeževo vojsko' in skupaj z drugimi skrbijo za varnost svetega očeta in obiskovalcev Vatikana. Sicer so znani po svoji pisani obleki in so zato med turisti zelo priljubljeni, saj se ti radi fotografirajo z njimi.

Papež Frančišek je švicarskemu gardistu, ki je stalno stražil pred vrati njegovega stanovanja, pripravil svojevrstno presenečenje. Papež je zgodaj zjutraj prišel na hodnik, kjer je mirno stal švicarski gardist. Vprašal ga je: »Kaj delaš tukaj? A si bil buden celo noč?« Vojak mu je pritrdilno odgovoril. Papež se je začudil, da je bil cel čas na nogah. »Vaša svetost, to dolžnost sem prevzel od svojega predhodnika,« je odvrnil gardist. »Ali nisi utrujen,« ga je vprašal papež. »Moja dolžnost je, da pazim na vašo varnost.«

Papež ga je milo pogledal, odšel v svoje stanovanje in prinesel stol: »Sedaj vsaj malo sedi in se odpočij!«

Presenečen gardist je odgovoril: »Sveti oče, oprostite, vendar ne smem. Taka so pravila.«

»Pravila, praviš?«

»Ukaz našega kapitana, svetost.«

Papež se je nasmejal in rekel: »Pravila, praviš. Toda jaz sem papež in ti ukazujem, da sedeš.« Gardist je med papežem in stolom izbral slednjega.

Papež je spet šel v svoje stanovanje in se vrnil. Gardista je našel, ko je poslušno sedel. Prinesel mu je sendvič z marmelado, ki mu ga je sam pripravil. Preden je vojak utegnil karkoli reči, mu je sveti oče podaril širok nasmeh in mu dejal: »Po tolikih urah, ki si jih preživel stoje na straži si gotovo lačen.« Gardist ni utegnil nič reči, ker mu je papež zaželel, naj mu jed tekne.

Zajemi vsak dan

Veselemu človeku se zdi vsak plevel roža. Zamorjenemu človeku se zdi vsaka roža plevel.

(finski pregovor)
Ponedeljek, 3. Oktober 2022
Na vrh