Urednikova beležnica marec 2014

1305-124a copy

Dve stvari zaznamujeta marčevsko Ognjišče. Prva je postni čas, ki ga bomo začeli 5. marca. Kako je postni čas pomemben v boju proti zlu v nas, nam bo pomagal odkriti pogovor z eksorcistom rimske škofije p. Gabrielom Amorthom. Knjiga Močnejši od zla poleg opisa patrovega življenja pokaže, kako se je treba varovati pred zlom in skušnjavcem. Več o knjigi si lahko preberete na str. 14. Ljubiteljem nemškega duhovnega pisatelja Anselma Grüna bo priljubljena spremljevalka skozi postni čas njegova nova knjiga Oče, odpusti jim. Več si lahko preberete na str. 55.

1305-124B - plamen

Postni čas je čas odpovedi in molitve. Med molitvami in ljudskimi pobožnostmi postnega časa je najbolj priljubljen križev pot, premišljevanje Jezusovega trpljenja. Ponujamo vam kar tri knjižice križevih potov. Prva, Pot ljubezni do konca, je ponatis 'zbirke' sedmih križevih potov, ki so izšli pri nas in po katerih ste mnogi spraševali. Druga Križev pot z razmišljanji blažene Terezije iz Kalkute je po obsegu skromen, a z bogato vsebino. Tretja Srce, ki ljubi vse ljudi, je izšla že pred leti in vsebuje dva križeva pota za otroke. Več o križevih potih si lahko preberete na str. 43.

Na str. 22 pa si lahko ogledate izredno ugodno akcijo knjig s postno vsebino za otroke: tri knjige za samo tri evre. Ne spreglejte tudi naše 'zlate akcije' na strani 85.

1305-124B - plamen

Druga tematika, ki zaznamuje marčevsko Ognjišče, pa je prva obletnica izvolitve papeža Frančiška, ki se je bomo spominjali 13. marca. O prvem letu njegovega papeževanja govori tokratna priloga. Trenutno vam lahko ponudimo kar štiri knjige o sedanjem priljubljenem papežu. Prva je knjiga 80 krajših zgodb iz papeževega življenja z naslovom Pripovedi o papežu Frančišku. Rosario Carello v osemdesetih zelo kratkih pripovedih po posameznih geslih predstavlja stvari in dogodke, ki so zaznamovale papeža. Zelo privlačno in zanimivo branje. Podobno branje je druga knjiga Papež se predstavi mladim. Že naslov pove, da je namenjena predvsem mladim, a bo zaradi zanimivega sloga in tematike (npr. Kaj dela papež in kako poteka njegov dan? Katere jezike govori? ...) zanimiva tudi za odrasle. Dokumentarne barvne ilustracije knjigi še povečujejo vrednost.

Ob teh dveh novih knjigah bi vas radi spomnili še na dve že izdani knjigi o papežu. Prva je knjiga njegovih misli z naslovom Misli iz srca in smo vam jo predstavili že v prejšnji številki, tokrat pa vas nanjo samo opozarjamo. Prav tako vas opozarjamo na knjigo z naslovom Papež Frančišek – njegovo življenje in izzivi. To je sploh prva knjiga o papežu Frančišku, ki je izšla v slovenskem jeziku. Prva izdaja je že zdavnaj pošla, sedaj je na voljo ponatis. Več o knjigah, ki govorijo o papežu si lahko preberete na str. 64.

1305-124B - plamen

Zaradi stalnega povpraševanja smo ponatisnili Cvetke Janeza Pavla II. Na koncu knjige je dodan kratek življenjepis izpod peresa Silvestra Čuka. Duhovite pripovedi nam bodo predstavile papeža, ki bo 27. aprila letos skupaj s papežem Janezom XXIII. razglašen za svetnika. Tudi o tem bomo več pisali v prihodnjih Ognjiščih.

Ponatisnili smo tudi knjigo Anselma Grüna Ti si moj angel. Prva izdaja je bila hitro razprodana. O angelih, njihovem češčenju in trenutne aktualnosti si lahko preberete tudi med pismi v tokratnem Ognjišču.

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh