Urednikova beležnica april 2014

Aprilska številka Ognjišča prihaja med nas sredi postnega časa, zato je tudi postno obarvana. Vabi nas, naj vztrajamo v postnih odpovedih, ki smo si jih zadali. Še enkrat bi vas spomnili na dva križeva pota, ki smo ju izdali letos. Pot ljubezni do konca je ponatis 'zbirke' sedmih križevih potov in po katerih ste mnogi spraševali. Drugi Križev pot z razmišljanji blažene Terezije iz Kalkute je po obsegu skromen, a z bogato vsebino. Molitev križevega pota nam bo približala Kristusovo trpljenje, obenem pa bomo v novi luči gledali tudi na svoje življenjske preizkušnje.

1305-124B - plamen

Post je predvsem čas priprave na veliko noč. Tudi v naši založbi. Tako smo oddali v tisk knjigo Velika noč z ugankami. Knjiga je nekakšna sestra Božičnih dejavnosti. V njej so dejavnosti za otroke (uganke, poveži točke, izloči vsiljivca, ugani razliko, labirinti ...). Vseuganke in dejavnosti se vsebinsko nanašajo na veliki teden, veliko noč in velikonočni čas. Otrokom bo približala dogodke največjega krščanskega praznika.

Plamen Ognjisce rdec urednikovabeleznica

Pred veliko nočjo smo izdali novo serijo velikonočnih čestitk. Gre za različne motive: od umetniških upodobitev vstajenja do fotografij pirhov in drugih velikonočnih motivov, vseh je 12. Komplet teh čestitk stane 4,10 €, kar pomeni več kot 30% ceneje, kot če kupite posamezno čestitko, ki stane 0,50 €. Prav je, da svojim znancem za največji krščanski praznik voščimo z lepo voščilnico. Več o čestitkah si lahko preberete na str. 16.

Plamen Ognjisce rdec urednikovabeleznica

Stopamo v pomladne mesece, ki so tudi čas prvih obhajil in birm. Zato vam že v tej številki na str. 120 predstavljamo ponudbo, predvsem knjige, ki so primerne za darilo ob birmi in obhajilu. Prihodnji mesec bomo v posebni prilogi prestavili širšo ponudbo Ognjišča: naše knjige in druge primerne spominke in pozornosti ob zakramentih. Prav tako tudi že pripravljene darilne pakete, ne samo za birme in obhajila, ampak tudi za krst. Priporočamo vam, da za obdarovanje naročate te pakete (najdete jih v naši spletni knjigarni), saj so tako sestavljeni, da je v njih več različnih stvari. Zdi se nam modro, da vsak paket vsebuje kakšno nabožno podobo ali rožni venec in knjigo. Današnji birmanci in prvoobhajanci dobijo veliko daril, najbrž pa ne tistih, ki bi jih spodbujala k verski rasti. To vrzel želimo zapolniti z našimi paketi in ponudbo verskih knjig. Pripravili smo tudi papirnate darilne vrečke, v katere boste lahko dali darilo.

Plamen Ognjisce rdec urednikovabeleznica

Veseli smo, da vam lahko ponudimo že četrti ponatis knjige v obliki torbice Otrokovo prvo Sveto pismo. Namenjeno je prvemu srečanju najmlajših s Svetim pismom. Njegova preprosta vsebina in privlačna oblika v obliki torbice – pa tudi otrokom prijazne ilustracije – so vas prepričale, da vedno znova segate po njej.

Plamen Ognjisce rdec urednikovabeleznica

V tem Ognjišču se hvaležno spominjamo dolgoletnega sodelavca psihoterapevta Bogdana Žorža. Po kratki, a težki bolezni se je poslovil s tega sveta. Do zadnjega je pisal, tako bo še po njegovi smrti izšlo nadaljevanje rubrike Pot do Boga – preko gora. Med bralci je vzbudilo veliko zanimanje njegovo razmišljanje Veselite se življenja, ki ga je napisal z bolniške postelje, kjer je opisal svojo izkušnjo bolezni. V sodelovanju z njim smo izdali več knjig s članki, ki jih je objavil v Ognjišču, in bralci ste jih lepo sprejeli. Tudi razmišljanja v rubriki Pot do Boga – preko gora bomo v prihodnosti izdali v knjigi.

Božo Rustja

odgovorni urednik

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh