Urednikova beležnica marec 2019

beleznica bozo2019

 

Marec zaznamujeta dve stvari: 6. marca začenjamo postni čas, od 19. do 25. marca pa obhajamo teden družine. Oboje se zrcali tudi v marčevskem Ognjišču. Za gosta meseca smo povabili Tomaža Meršeta, predsednika društva Družinska pobuda, ki se že več kot 20 let aktivno vključuje v delo za družino tako v pojmovnem kot socialno-ekonomskem področju. O pomenu družine govori pismo meseca, pogovor z zakoncema Saro in Bojanom Ahlin v rubriki Naši preizkušani je čudovito pričevanje o zakonski ljubezni, ki je najboljši temelj družine.

1305-124B - plamen

V tokratni številki gostimo tudi mariborskega nadškofa msgr. Alojzija Cvikla, ki je spregovoril o svojih izkušnjah s sinode mladih in obiska Svetovnega dneva mladih v Panami ter pogledih, kaj in kako vnesti spremembe pri delu z mladimi v Cerkvi na Slovenskem.

1305-124B - plamen

Postni čas bomo lahko poglobili s spodbudami, ki so objavljene na straneh mladinske priloge in nam bodo pomagale skozi ta važni del cerkvenega leta. V prilogi vam predstavljamo prvega slovenskega pesnika, duhovnika Valentina Vodnika, ki ni bil samo pesnik, ampak vsestranski narodni buditelj in prosvetitelj. Sicer je že januarja minilo 200 let od njegove smrti, a je njegov lik tako vsestranski, da smo mu posvetili posebno prilogo.

1305-124B - plamenNa glasbenih straneh predstavljamo primorsko skupino Žavbi Brothers. Kot že ime pove, jo sestavlja šest bratov. Na straneh za animatorje je zbranih kar nekaj konkretnih spodbud, kako načrtovati svoje delo in dejavnosti, ko morajo animatorji poskrbeti tudi za svojo rast. Za mlade pa je namenjen tudi tokratni obisk na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci, kjer smo predstavili eno od možnosti, kaj ponuja naš izobraževalni sistem.

1305 124B plamenDramski igralec Gregor Čušin je leta 2009 začel pisati za Ognjišče. ‘Mini jubilej’, 10-letnico sodelovanja bomo praznovali z izidom knjige Zgodbe iz velike knjige in iz malega predala, ki bo prispela na knjižne police v začetku marca. Izvirne zgodbe, ki jih tesar Jožef pripoveduje svojemu sinu, so nekakšne ‘variacije’ na svetopisemske zgodbe in na svojevrsten način še podčrtujejo sporočilo svetopisemskih zgodb. Če bi želeli zastonj prejeti Čušinovo knjigo Na tretji strani, potem si oglejte posebno prednaročniško ponudbo na strani 65, kjer je knjiga tudi obširneje predstavljena in se nanjo hitro naročite, da dobite darilo. Knjigo je ilustriral kapucin Luka Modic.

beleznica plamen

Med novostmi je tudi knjiga Anselma Grüna Najti notranji mir, ki poudarja, da osrečujoče življenje tvori pravo ravnovesje, oziroma izravnava med raznolikimi zahtevami, ki se zgrinjajo nad posameznika z vseh strani, pravilna drža, ki jo potrebujemo, da dobro prehodimo življenje. Več o knjigi si lahko preberete na str. 113.

beleznica plamen

V začetku postnega časa bi vas radi opozorili na knjižice križevih potov, ki jih imamo na voljo pri Ognjišču. Najprej bi vas spomnili na dva križeva pota za otroke: lepo ilustriran križev pot Srce, ki ljubi vse ljudi (Berta Golob, Karmen Smodiš). Pobarvaj sveti križev pot (Berta Golob, Silva Karim) je zasnovan tako, da otrok sodeluje z barvanjem postaj križevega pota. Lepi verzi otrokom približajo skrivnost Jezusovega trpljenja. Tudi za odrasle imamo več knjižic križevih potov, naj tokrat omenim zbirko štirih križevih potov Upanje v tretji dan. Naslov je vzet po prvem, meditativno obarvanem križevem potu, ki ga je pred leti napisal pokojni prof. Otmar Črnilogar. Dva križeva pota sta prevoda iz italijanščine in sta prirejena za sodelovanje skupine vernikov. Eden je zasnovan kot molitev za duhovnike.

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2019, leto 55, št. 3, str. 4.

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh