Urednikova beležnica september 2019

beleznica bozo2019

 

Tudi letos bodo septembrskemu Ognjišču priložene položnice za bralcem že znano akcijo Za srce Afrike. Z njo že 14 let v sodelovanju s Slovensko karitas in s slovenskimi misijonarji pomagamo potrebnim v osrednji Afriki pa tudi ponekod drugje. Prav tako bodo priloženi obrazci Z delom do dostojnega življenja za priključitev k mesečnemu darovanju za plačilo dela revnih staršev iz Afrike, Albanije in Šrilanke. Hvala vsakemu za vsak dar in solidarnost.
V avgustovski številki Ognjišča ste si lahko prebrali pogovor z Jano Lampe, ki je pri Slovenski karitas zadolžena za mednarodno sodelovanje in ‘na terenu’ preverja, kam gredo zbrana sredstva v akciji, kjer že več let sodelujete tudi bralci Ognjišča. Več o akciji Za srce Afrike.

1305-124B - plamen

Tudi tokratna gostja meseca s. Metka Kastelic govori o misijonih in sicer na popolnoma drugem koncu sveta, v Braziliji. Sploh ste v zadnjih mesecih – poleg že omenjenega pogovora in predstavitve akcije Za srce Afrike – v Ognjišču lahko precej prebrali o misijonih. Ne pozabimo tudi na julijsko prilogo o velikem slovenskem misijonarju Ignaciju Knobleharju. Z vsemi temi članki smo vas želeli pripraviti na oktober – poseben misijonski mesec, ki ga je razglasil papež Frančišek in ga bomo tudi v Sloveniji obhajali s posebno pozornostjo tudi zato, da bi v vseh članih Cerkve poživil misijonsko zavest.

1305-124B - plamen

Tokratna priloga pa govori o velikem svetniku sv. Hieronimu. 1600-letnica njegove smrti je lepa priložnost, da spoznamo tega “moža s Krasa” – učenjaki domnevajo, da je bil rojen na jugozahodnem delu današnje Slovenije –, ki je zapustil neizbrisen pečat v evropski kulturi, ko je prevedel Sveto pismo v latinski jezik.

1305-124B - plamen

Mladi sodelavci so tokrat ob začetku šolskega leta zapisali nekaj pogledov in spodbud, kako si na začetku šolskega leta postaviti prave cilje in kako v to vključiti motivacijo, disciplino in vztrajnost.

1305 124B plamen

Šolstvo je bila tudi tema pogovora z dr. Dejanom Hozjanom, profesorjem na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, ki je podal svoj pogled na proces izobraževanja danes, kako gledati na to področje iz različnih zornih kotov in se vprašal, če gre šolstvo res v pravo smer.

beleznica plamen

Ker se na tretjo soboto v septembru odvija festival Stična mladih, smo obiskali pripravljalno ekipo, ki nam je predstavila delo posameznih ekip. Čeprav gre za utečeno prireditev, je v njeno pripravo vključenih veliko mladih, ki bolj ali manj deset mesecev pripravljajo vsebine, program in prostor, da se izpelje vsakoletno srečanje mladih v Stični.

beleznica plamen

Med novimi knjigami naj omenim knjigo Otroške molitve, ki jo je uredil Silvester Čuk. V knjigo je vključil raznovrstne molitve (jutranje, večerne, zahvalne, pri jedi …) iz različnih tradicij. Od klasičnih in znanih molitev do modernih in manj znanih. Vse z namenom, da bi starši molitve, ki so primerne otrokom, malčkom prebirali in jih tako s to ljubeznivo držo uvajali v molitveno življenje. Prihodnjič pa vam bomo predstavili nekaj knjig, med katerimi so nekatere primerne za najstnike in odrasle in jih ob koncu poletja pripravljamo za tisk.

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2019, leto 55, št. 9, str. 4.

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh