Urednikova beležnica oktober 2019

beleznica bozo2019

 

Oktobra prestopijo pragove predavalnic študentje na univerzah. Ljubljanski študentje bodo to storili v jubilejnem letu, saj njihova univerza praznuje 100-letnico. Zato smo za gosta povabili dekana teološke fakultete Roberta Petkovška. Prav ta fakulteta je odločno pripomogla, da je prišlo do ustanovitve prve slovenske univerze v Ljubljani.

1305-124B - plamen

Medtem so se osnovnošolci in srednješolci že navadili na šolski ritem. Odpravili smo se na obisk v OŠ Alojzija Šutarja, kjer so nam predstavili svoje delo, utrip iz njihovega življenja ter pokazali posebnosti pri njihovem pedagoškem delu s šolarji. Nedaleč od te osnovne šole, na Radiu Ognjišče, pa je zaposlen Jože Bartolj, ki je postavil na ogled svoje 30-letno ustvarjanje na likovnem področju. Ob razstavi je spregovoril o svojem delu in pogledu na slikarstvo in sodobno pojmovanje lepote.

1305-124B - plamen

Zadnjo nedeljo v oktobru je žegnanjska nedelja, ko vse cerkve, ki ne poznajo datuma posvetitve, obhajajo obletnico posvetitve. V prilogi vam zato predstavljamo slovensko žegnanje z vsem njegovim bogastvom. V »misijonskem mesecu« oktobru vam predstavljamo delo misijonarja Ernesta Sakside.

1305-124B - plamen

V mladinski prilogi je tema meseca namenjena razumevanju meditacije. Mladi, v želji po iskanju nečesa novega, lahko hitro podležejo kakšni sodobni duhovno sprostitveni metodi, za katero pa je dobro vedeti, kje ima svoje korenine in kako naj jo razumemo s krščanskega vidika.
Od oktobrske številke naprej bomo spremljali tudi študentski zapis izpod peresa »brucke« Neže, ki bo opisovala svoje korake v študentsko življenje. Na glasbenih straneh pa gostimo skupino Dominik, ki je ob tridesetletnici delovanja izdala nov album in ob tej priložnosti pripravlja velik koncert.

1305 124B plamen

Z veseljem vam predstavljamo nekaj knjig, ki so primerne za najstnike, pa tudi za odrasle. Prva je Fant, ti vendar zmoreš, ki je izšla v zbirki Žepna knjiga in jo je napisal Antonio Ferrara, ki je napisal tudi knjigo Bil sem hudoben – prava baraba. Govori o mladem fantu Luciu in o problemih današnjih mladih, a podaja tudi upanje, da je mogoče premagati strah pred življenjem in da je mogoče resnično, polno zaživeti.

beleznica plamen

Druga je knjiga Mali princ usmiljenja. Napisal jo je Maurizio de Sanctis. Pri Ognjišču poznamo že njegovo knjigo Bog je … prav zares. Ob navdihu znane knjige Mali princ je na svež način spregovoril o Bogu, zlasti o njegovi ljubezni in usmiljenju. Zanj je bistvo Boga usmiljenje, ki je več kot ljubezen: je ljubezen z dodatkom odpuščanja! V pripravi pa je zbirka zgodb Vodi me dobrotni duh – o Svetem Duhu.

beleznica plamen

Sredi oktobra (16. 10. ob 17. uri) bo mariborski nadškof Alojzij Cvikl blagoslovil novo knjigarno Ognjišča – Slomškovo knjigarno. Pravzaprav gre za »staro« knjigarno, a na novi lokaciji v Gosposki ulici 17 (bivša trgovina Peko), torej čisto blizu sedanje knjigarne. V njej boste našli vse, kar ste našli v dosedanji Slomškovi knjigarni, in še več podobnih artiklov. Vabimo vas na blagoslovitev pa tudi sicer vas pričakujemo v povečani in prenovljeni knjigarni. Vabljeni Mariborčani, okoličani in zvesti bralci tudi od drugod.  

 

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2019, leto 55, št. 10, str. 4.

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh