Urednikova beležnica november 2019

beleznica bozo2019

 

Novembrskemu Ognjišču je, kot v zadnjih letih, priložena Miklavževa ponudba in ponudba za jaslice. Tudi v letošnji ponudbi je precej knjig za otroke. Naj naštejem samo nekatere novosti: štiri pobarvanke o Jezusovih prilikah, Otroške molitve, Košuta, miš in lišček in nova knjiga Zakajčki, ki odgovarja na vprašanja otrok o veri, Bogu, Cerkvi, duhovnikih. Knjigo sestavlja sedemindvajset prigod iz družinskega vsakdana, barvite ilustracije in nekaj namigov za ustvarjanje, molitev ali razmislek in jo predstavljamo na str. 113. Svoj sklop v katalogu predstavljajo knjige o sv. Miklavžu, med njimi že deveti ponatis pobarvanke Sveti Miklavž.

1305-124B - plamen

Letos je bogata ponudba knjig, primernih za najstnike. Seveda knjige, ki so sposobne nagovoriti najstnike, nagovarjajo tudi odrasle. Prvi dve sta izpod peresa nekdanjega baletnika, sicer diplomiranega psihologa in filozofa, danes pa doktorja teologije in italijanskega duhovnika Maurizia de Sanctisa: Mali princ usmiljenja in Bog je … prav zares. Tretja je iz zbirke Žepna knjiga Ognjišča in nosi naslov Fant, ti vendar zmoreš, četrta pa z naslovom Sto in eno vprašanje o Bogu odgovarja na najpogostejša vprašanja, ki si jih postavljajo mladi in manj mladi o Bogu in veri.

1305-124B - plamen

Osrednji sogovornik tokratne številke je zaslužni profesor in akademik Jože Maček, ki je v devetih desetletjih življenja izpopolnil svoje znanje na področjih agronomije, ekonomije in zgodovine. V pogovoru je predstavil svojo mladost, ukvarjanje z raziskovanjem na področju agronomije, še posebej pa je zanimivo njegovo zgodovinsko delo pri raziskovanju mašnih in svetnih ustanov v 17. in 18. stoletju.

1305-124B - plamen

Kar 1950 let v zgodovino smo se podali s tokratno prilogo – obiskali smo naše najstarejše mesto Ptuj. Pred 1950 leti je to mesto prvič pisno omenjeno in zapis rimskega zgodovinarja Tacita so na Ptuju vzeli za rojstni dan mesta. Bogata antična dediščina kar kliče k spoznavanju, tako na področju zgodovine, arheologije in tudi antičnega krščanstva, kjer se pojavi prvi škof na Slovenskem.

1305 124B plamen

Naši radijski kolegi praznujejo 25-letnico, tako da smo se na obisku ustavili pri njih in pri štirih sodelavcih preverili, kako odmeva ta 25-letnica in kako si predstavljajo radijski medij tudi v prihodnje.

beleznica plamen

Tokratna tema meseca prinaša mladim vedno zanimivo vsebino – kako do službe. Koliko mladih se sprašuje, kateri poklic je pravi zanje in v kateri poklic so poklicani, malo pa se jih zaveda, da pot do tja vodi preko spoznavanja samega sebe, svojih karakternih lastnosti in predvsem veščin, ki si jih naberejo lahko že do vstopa na področje trga dela.

beleznica plamen

O veščinah, znanju in tekmovalnosti pa smo se pogovarjali z Nikom Škrlecem, ki je leta 2016 prevzel vodenje kviza Male sive celice – kviza, ki prav tako praznuje 25 letnico.

beleznica plamen

Od 26. novembra do 1. decembra bo v Cankarjevem domu potekal 35. Slovenski knjižni sejem, na katerem bo sodelovalo tudi Ognjišče. Že sedaj vabljeni, da obiščete našo stojnico in prireditve. V Mariboru pa lahko obiščete Slomškovo knjigarno na novi lokaciji (Gosposka ulica 17), ki smo jo odprli 16. oktobra.

beleznica plamen

Naročnina za Ognjišče v letu 2020 ostane enaka kot doslej.

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2019, leto 55, št. 10, str. 4.

Zajemi vsak dan

Kaj je katera koli zemeljska sreča v primerjavi z Jezusovo obljubo: »Odhajam, da vam prostor pripravim, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz«?

(Dag Hammarskjoeld)
Torek, 16. April 2024
Na vrh