Urednikova beležnica marec 2020

beleznica bozo2019

 

55 let je za Ognjišče delal naš ustanovitelj Franc Bole. Med pripravo marčevske številke se je poslovil od nas in odšel v Očetovo hišo. Samo mesec dni in v aprilu bi doživel 55-letnico izida prve številke naše revije, pa je obstal podobno kot očak Mojzes, ki je Izraelce pripeljal do obljubljene dežele, vanjo pa ni vstopil. Silvester Čuk, ki je od začetka izhajanja Ognjišča sodeloval z ‘očetom urednikom’, je napisal spominski članek o njem na str. 28. Bogu smo hvaležni zanj in za 55 let revije Ognjišče ter prosimo Gospoda, da bi zmogli nadaljevati njegovo delo.

1305-124B - plamen

Marčevska številka Ognjišča je postna številka, saj začetek tega svetega časa skoraj sovpada z začetkom prvega pomladnega meseca. Zato je v sredi Ognjišča dodan križev pot za otroke izpod peresa Berte Golob. Lahko ga bodo molile družine z otroki in tako duhovno obogatile svoj postni čas. Naj samo spomnim še na druge otroške križeve pote ter križeve pote za odrasle, ki so izšli pri Ognjišču in so še na voljo.

1305 124B plamen

Vstop v postni čas smo obeležili tudi v tokratni Temi meseca, kjer vam v pomoč ponujamo za sedem postnih tednov različna razmišljanja s sedmimi postnimi izzivi. Postni čas je tudi čas sprave. Ta pa mora temeljiti na resnici poudarja tokratni gost meseca dr. Jože Možina, pisec knjige Slovenski razkol.

beleznica plamen

Ob razširitvi koronavirusa smo se pogovarjali z dr. Alojzom Ihanom, ki je spregovoril o nastanku in širjenju virusa, njegovih lastnostih in kako se v sodobnem, globalnem svetu zdravstvo spopada s širjenjem različnih obolenj.

beleznica plamen

Aktualne so tudi odločitve o nadaljevanju šolanja, o vpisih na srednje šole in univerze. Svoje delo na področju vzgoje in izobraževanju so nam predstavili na Višji šoli za gospodarske poklice v Št. Petru na avstrijskem Koroškem, ki so pred tedni prejeli za svoje delo tudi Tischlerjevo nagrado.

beleznica plamen

In ker gledamo proti pomladi, ki je pred vrati, smo na straneh o zabavni znanosti predstavili, kaj se dogaja s semeni med kalitvijo, ko iz semena požene mlada rastlinica, dijaki iz vipavske škofijske gimnazije pa so raziskovali enega temeljnih čustev – ljubezni med fantom in dekleti.

beleznica plamen

Oktobra leta 1990 sem se z g. Boletom prvič udeležil frankfurtskega knjižnega sejma. Prav v tistih dneh je prezgodaj umrl (pred 30-imi leti!) njegov gimnazijski sošolec ustanovitelj in urednik hrvaške založbe Kršćanska sadašnjost Josip Turčinović. Srečala sva se s pokojnikovo tajnico, ki je dejala, da je oklevala, ali naj gre na sejem ali ne. »Vprašala sem se, kaj bi mi dejal Josip. Gotovo bi mi rekel: “Pojdi, Stela!”« Ta misel me je spremljala tudi ob pripravi te številke Ognjišča. Tudi naš oče Franc bi nam dejal: “Fantje, najprej Ognjišče!”

beleznica plamen

Tako sta mu bila pri srcu naša revija in založba. Tako sem prav na dan njegove smrti potrdil tisk dveh novih knjižic iz zbirke Pozitivne misli: Verujem, Gospod (molitev papeža Klemena XI. z iskrenimi, preprostimi in življenjskimi prošnjami) in Slava v krhkosti (zgodbo o tem, kako se soočati z izgubo in trpljenjem). Vse prejšnje knjižice iz te zbirke so že doživele ponatis. Malo prej smo oddali v tiskarno knjigo Karla Gržana In za pot veste. Zgodbe te knjige, ki so izhajale v reviji Ognjišče, se dotikajo najbolj globokega človeškega doživljanja. Prav tako prihaja iz tiskarne ponatis knjige Lidije Humar Skrivnost zla o vplivu hudega duha in njegovem delovanju v svetu.

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2020, leto 56, št. 3, str. 4.

Zajemi vsak dan

Gradimo nov svet. Svet ljubezni, miru in dobrote. Gradimo ga s trpljenjem. Gradimo ga najprej v lastnih dušah. Potem bo vstal tudi v drugih.

(Cvetana Priol)
Petek, 26. April 2024
Na vrh