Urednikova beležnica julij 2020

beleznica bozo2019

 

Prvi pravi poletni mesec julij prinaša kar nekaj pomembnih poudarkov. Prva nedelja v njem je namenjena Slovencem po svetu in v tem mesecu se zvrsti tudi kar nekaj prireditev, ki so namenjene rojakom v zamejstvu in po svetu. Kot gostjo meseca smo zato pred mikrofon povabili ministrico dr. Heleno Jaklitsch, ki vodi Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, in je predstavila svoje delo na tem ministrstvu, nismo pa mogli tudi mimo njene prve ljubezni – zgodovine, ki je po svoje tudi zelo povezana s tematiko Slovencev, živečih onkraj državnih meja.

beleznica plamen

Zgodovinsko je obarvana tudi priloga, ki predstavlja Slovence v Italiji. Letos namreč obhajamo dve žalostni obletnici: požig Narodnega doma in sklenitev Rapalske pogodbe. Stoletnice koroškega plebiscita 10. oktobra 1920 se bomo spomnili v eni prihodnjih številk.

beleznica plamen

Čeprav se turistični delavci zadnja leta trudijo, da bi svojo ponudbo raztegnili čez celo koledarsko leto, pa še vedno velja, da je vrhunec turistične sezone ravno poletni čas. Letos bo ta turistični poletni čas drugačen iz več razlogov. Poglede na letošnje turistične izzive nam predstavlja predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka, s katerim smo govorili tudi o turističnih bonih, gostoljubnosti turističnih delavcev do slovenskega gosta in tudi o romarskem turizmu.

beleznica plamen

O turizmu govorimo tudi v tokratni rubriki Na obisku, kjer predstavljamo kot možnost za dopustovanje tri lokacije – od Veržeja preko Celja do Strunjana, ki poleg osnovnih nastanitvenih kapacitet gledajo malce bolj široko na pojem oddiha, saj poleg turistične ponudbe ponujajo tudi kaj za duhovno spodbudo.

beleznica plamen

Mladinska osrednja tema predstavlja in vabi na poletni duhovni odmik. V pogovoru z nekaterimi organizatorji poletnih duhovnih tednov vam predstavljajo vsebinske poudarke letošnjega duhovnega utripa, ki se bo odvijal po različnih krajih Slovenije. Prav je, da mlade spodbudimo in spomnimo, da je poletje tudi čas, ko se lahko napolni duhovne baterije.

beleznica plamen

Kljub negotovosti zadnjih mesecev smo veseli in Bogu hvaležni, da smo uspeli pripraviti nekaj novosti. Tudi s tujimi partnerji. Tako je na voljo nova, prenovljena izdaja knjige Sveto pismo za vsak dan. Primerno darilo tako ob krstu, kakor ob prvem obhajilu ali drugem otroškem praznovanju. Enako velja za ponatis Darila ob krstu, zbirke treh knjig. Prav tako je doživela ponatis knjiga v obliki ovčke: Izgubljena ovčka, dobila pa je še svojega ‘bratca’, novo knjigo v obliki oslička z naslovom Z osličkom k jaslicam.

beleznica plamen

Naše knjigarne so že nekaj časa ponovno odprte in jih lahko obiščete. Lahko pa obiščete tudi našo spletno knjigarno http://knjigarna.ognjisce.si/. Morda boste tam lahko dobili kakšno novo idejo za poletno počitniško branje. Več o poletnem branju, kjer vam 30 knjig ponujamo s 30% popustom si lahko ogledate na str. 98–99. Če boste pohiteli, pa še tudi idejo za obdarovanja ob prejemu zakramentov, saj so mnoge župnije prejem zakramentom zamaknile v poletje. Za jesensko sezono prejemanja zakramentov pa vam pripravljamo posebno ponudbo.

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2020, leto 56, št. 7, str. 4.

Zajemi vsak dan

Gradimo nov svet. Svet ljubezni, miru in dobrote. Gradimo ga s trpljenjem. Gradimo ga najprej v lastnih dušah. Potem bo vstal tudi v drugih.

(Cvetana Priol)
Petek, 26. April 2024
Na vrh