Urednikova beležnica avgust 2020

beleznica bozo2019

 

Počitniški mesec avgust ‘krasi’ praznik Marijinega vnebovzetja. O Marijinem češčenju pri Slovencih, ki se kaže v starih pesmih in drugih rokopisih, smo se pogovarjali z dr. Matijo Ogrinom, raziskovalcem starejšega slovenskega slovstvenega izročila.

beleznica plamen

Božjo Mater Marijo je večkrat upodobil, tudi na nekaterih božjih poteh, slikar Tone Kralj, ki je s svojimi slikami opremil veliko cerkva na Primorskem. Pravijo, da je s svojim cerkvenim slikarstvom, v katerem biča tudi tri totalitarizme prejšnjega stoletja, zarisal slovensko etnično mejo. Ob 120-letnici rojstva smo mu posvetili tokratno prilogo.
Ob 100-letnici rojstva pa se spominjamo ekumenskega teologa in delavca ter pesnika dr. Stanka Janežiča. Med drugim je zaslužen za ustanovitev in začetno delovanje Slomškove založbe, ki že nekaj let deluje pod okriljem Ognjišča.

beleznica plamen

Gostimo tudi paraolimpijca in večkratnega dobitnika medalj s svetovnih in evropskih prvenstev v plavanju Daka Đurića, ki je spregovoril ob koncu svoje profesionalne športne poti. Njegov pogled na motivacijo, premagovanje ovir in trdo delo je lahko navdih za marsikoga..

beleznica plamen

Na obisku smo bili v odmaknjeni vasici Stržišče, za katero sem prepričan, da vas večina povezuje s tedni duhovnosti, ki se tam odvijajo že 55 let. Dogajanje in utrip tednov duhovnosti predstavljamo skupaj s koordinatorjem Gibanja POT Tomažem Kodričem, ki je podal nekaj dobrih uvidov v delo z mladimi danes ter izzivi na tej poti.

beleznica plamen

Na mladinskih straneh vas vabimo v čas srednjega veka, kjer lahko spoznamo, da življenje na gradu ni bilo tako idilično kot lahko zasledimo v kakšni pravljici ali filmu. Vsebina prinaša kar nekaj praktičnih vpogledov v takratno življenje, hkrati pa je to lahko povabilo za obisk kakšnega gradu v Sloveniji – mi predstavljamo dva: Celjski grad Celje in Predjamski grad.

beleznica plamen

In ko že vabimo na potep po Sloveniji – rubriko o poučnih družinskih izletih, kjer je v ospredju običajno 5 Z-jev: znanje, zdravje, zanimivosti, zgodbe in zabava je tokrat dodana 6 črka Z – Zatolmin. Predstavljena so Tolminska korita, ki so nastala na sotočju Tolminke in Zadlaščice.

beleznica plamen

Na straneh, kjer v letošnjem letu sledijo pogovori o eksorcizmu in okultnih praksah, smo se v pogovoru z Janezom Kavčičem dotaknili še ene zelo razširjene prakse pri nas – joge. Sogovornik je v pogovoru tehtno predstavil argumente in poglede na to prvenstveno duhovno vajo.

beleznica plamen

Na koncu naj omenim prenovljeno izdajo priljubljenega življenjepisa sv. Frančiška Asiškega izpod peresa znanega duhovnega pisatelja Carla Caretta Jaz, Frančišek, napisanega v pripovedovalno-razmišljujočem slogu, kot da nam Frančišek sam govori o sebi. Prav tako je izšla prenovljena izdaja knjige Apostol brazilskih Indijancev, ki govori o Janezu Madonu, ki je oral misijonsko ledino med brazilskimi Indijanci. Več o knjigi si lahko preberete na str. 113. Na str. 26 pa si lahko ogledate nekatere novosti, ponatise in prenovljene izdaje knjig za otroke. Vabimo vas, da obiščete našo spletno knjigarno http://knjigarna.ognjisce.si/. Morda boste tam lahko dobili kakšno novo idejo za poletno počitniško branje -  30 knjig ponujamo s 30% popustom.

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2020, leto 56, št. 8, str. 4.

Zajemi vsak dan

Preden naj svet privedemo k veri in ga sploh pritegnemo, se mu moramo približati in z njim govoriti.

(sv. Pavel VI.)
Sreda, 24. April 2024
Na vrh