Urednikova beležnica april 2021

beleznica bozo2019

To številko Ognjišča boste dobili ob vstopu v veliki teden, na pragu velike noči. Vsako velikonočno Ognjišče nas spomni na prvo številko naše revije, ki je izšla za ta največji praznik leta 1965. Z vstalim Kristusom rad začenja svoje nagovore tokratni gost meseca p. Rozo Palić, eksorcist tržaške škofije, ki bo pri Ognjišču izdal CD s svojimi duhovnimi nagovori Na dlaneh Besede, Premišljevanja v luči Evangelija. Več o njem si lahko preberete na str. 8–9.

beleznica plamen

Velika noč je praznik novega življenja, ki ga na simboličen način doživljamo tudi z začetkom pomladi. Z zmago življenja nad smrtjo je povezan tudi Zavod Živim, ki praznuje 10. obletnico delovanja. Z ustanoviteljico Katarino in direktorico zavoda Darjo smo pogledali na njihovo prehojeno pot, dosežke in tudi izzive, ki jih čakajo v prihodnje.

beleznica plamen

V postnem času in velikem tednu premišljujemo o Kristusovem trpljenju. Na poseben način ga je prikazal Škofjeloški pasijon. 300-letnici nastanka tega prvega dramskega besedila v našem jeziku smo posvetili tokratno prilogo.

beleznica plamen

Z Janezom Kavčičem, eksorcistom koprske škofije, smo pripravili pogovor na pomembno, za nekatere pa neprijetno temo: kako biti poslušen Cerkvi, njenim predstavnikom in kako razumeti poslušnost v luči delovanja hudega duha.

beleznica plamen

Z ugodnim pomladnim vremenom smo začeli tudi z dejavnostmi na vrtovih. Odpravili smo se na obisk v družinsko podjetje Biobrazda, kjer s pomočjo deževnikov pridelujejo na naraven način poseben kompost, ki je še kako koristen pri vzgoji tako zelenjave kot drugih rastlin.

Z naravo je povezan tudi prispevek, ki predstavlja pogled na resnice in zmote o globalnem segrevanju našega planeta, o njegovih vzrokih in posledicah ter o tem, kaj lahko naredimo sami in kaj lahko naredimo skupaj (str. 53).
Naraven pa je tudi proces priprave velikonočne potice. Naša mlada raziskovalka Katarina je pripravila prispevek o tem, kaj se pravzaprav dogaja s kvasom in testom med pripravo testa in med peko. Malce bolj znanstveni pogled na priljubljeno sladico. O pripravi velikonočne potice pa si lahko preberete v rubriki o kuhanju.

beleznica plamen

Z velikonočnim časom so se običajno začele birme. Letos je podeljevanje tega zakramenta in prvega obhajila še negotovo. Zaradi te negotovosti vam na str. 91 predstavljamo ponudbo Ognjišča za sv. krst. Ko bo kaj več znanega o prejemanju teh zakramentov, bomo objavili večjo ponudbo za vse zakramente. Že sedaj vas obveščamo, da je pred izidom slovenska izdaja YOUCATA za otroke (Katoliški katekizem za otroke in starše), ki bo lepo darilo za prvo obhajilo. Več o knjigi si lahko preberete na str. 97, obširneje pa jo bomo predstavili prihodnjič.

beleznica plamen

Naj omenim še novost, ki se je rodila v sodelovanju z revijo Ognjišče – knjigo Janka Jarca-Smiljana Marija na kolencah. Smiljan, kakor se je podpisoval v svojih zgodbah, je bil prvi zunanji sodelavec, ki je pisal v našo revijo. Omenjena knjiga je že drugi izbor njegovih zgodb in upamo, da bodo njegovi pretanjeni opisi našli poti med bralce.

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2021, leto 57, št. 4, str. 4.

Zajemi vsak dan

Gradimo nov svet. Svet ljubezni, miru in dobrote. Gradimo ga s trpljenjem. Gradimo ga najprej v lastnih dušah. Potem bo vstal tudi v drugih.

(Cvetana Priol)
Petek, 26. April 2024
Na vrh