Urednikova beležnica junij 2021

beleznica bozo2019

Konec meseca junija praznujemo dan državnosti, letos pa tudi 30-letnico osamosvojitve. Mnogi Slovenci ne cenijo tega “nasmeha zgodovine”, čeprav lahko vidimo, da celo nekateri večji narodi (Katalonci, Kurdi) nimajo svoje države, kot jo imamo mi. Temu jubileju smo zato posvetili prilogo. K sodelovanju smo povabili mlajše ministre – žal se eden zaradi številnih obveznosti ni mogel odzvati vabilu – novinarja in zgodovinarja ter predstavnika Cerkve, škofa Antona Jamnika, ki je od blizu spremljal prizadevanja za osamosvojitev nadškofa Alojzija Šuštarja.

beleznica plamen

Ko mislimo na svojo domovino, ne pozabljamo drugih ljudi, zlasti tistih v stiski. Tako smo kot gostjo meseca povabili misijonarko Polono Dominik, ki v Etiopiji deluje med otroki z ulice, in nas je opozorila na stisko mnogih prebivalcev te afriške države, zlasti na njenem severu, ter nas povabila, naj po svojih močeh pomagamo.

beleznica plamen

Sami boste opazili, da je tudi v tej številki nekaj strani namenjenih ponudbi za obdarovanje ob prejemu zakramentov. Veseli smo, da mnogi tako lepo sprejemate to ponudbo Ognjišča in pridno naročate naše knjige in druge izdelke. Hvaležni smo, da nam zaupate, da vam ponujamo dobre in kvalitetne stvari. Predvsem pa kot kristjani veste, da boste pri nas dobili knjige s primerno duhovno vsebino za določeno starost ter druge artikle, ki bodo tudi z verskega vidika obogatili obdarovanca. Kje lahko naročite ali kupite naše izdelke, si oglejte na straneh ponudbe, ki je na sredini Ognjišče.

beleznica plamen

Med ponudbo naj omenim novost: YOUCAT za otroke, katekizem za otroke in starše, ki je primerno darilo za prvo sveto obhajilo. Pripravljalci te knjige pravijo, da v njej “najdemo vse, kar morajo otroci in odrasli vedeti, da bi lahko … globlje spoznavali krščansko vero”. Poudarjajo še, da je katekizem namenjen otrokom, bodo pa od njega imeli veliko korist tudi starši, ki jim ga bodo prebirali.

beleznica plamen

V rubriki Moj pogled tokrat gostimo zakonca Grilc, ki sta na turistični zemljevid Slovenije narisala že pet pravljično doživljajskih poti, namenjenih otrokom in njihovim spremljevalcem.

beleznica plamen

V mladinski osrednji temi predstavljamo program POTA, ki vsako leto vabi mlade prostovoljce, da se pridružijo več stotim mladim, ki so do sedaj odhajali v poletnih mesecih na pomoč v misijone za nekaj tednov. Kdor išče pestro poletje, v kombinaciji z duhovno širino, delom za druge v oddaljenih krajih sveta, bo tu dobil tudi podatke, kako se tem mladim lahko pridruži.

beleznica plamen

V luči popularizacije elektro mobilnosti smo se odpravili na kratek preizkus, kako je živeti z električnim avtomobilom, kakšno izkušnjo prinaša in predvsem, kako se električni avto danes lahko obnese v običajni družini.

beleznica plamen

V mesecu juniju obhajamo praznik Srca Jezusovega in posebej častimo Jezusovo srce. O pobožnosti Srce Jezusovega lahko preberete v pogovoru z eksorcistom Janezom Kavčičem, ki to pobožnost zelo priporoča. V povezavi s to junijsko pobožnostjo vam med novostmi predstavljamo knjigo Rednik Sina Božjega. Gre za vrtnice, branje za vsak dan v juniju, ki nam bodo v letu sv. Jožefa pomagale premišljevati o temu svetniku, ki mu je nebeški Oče zaupal v varstvo in vzgojo svojega učlovečenega Sina. Več o knjigi si lahko preberete na str. 105.

RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2021, leto 57, št. 6, str. 4.

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh