Urednikova beležnica januar 2022

beleznica bozo2019

Januarska in hkrati božična številka je za uredništvo vedno izziv. Najprej je to božična številka in vanjo se trudimo dati tudi vsebine, ki vam bodo ta praznik pomagale globlje doživeti. Med te vsebine gotovo spada tokratna priloga, saj nam prinaša misli papeža Frančiška o božiču.

beleznica plamen

Drugi izziv je oblikovanje novega letnika, ki vsako leto prinaša nekaj novosti. Oglejmo si nekatere. Od svojih humoresk se poslavlja Karel Gržan. Humoreske bodo v januarja izšle v novi knjigi, ki bo skupaj s prejšnjo knjigo duhovitih zgodb na voljo po ugodnejši ceni. Več o tem si lahko preberete na str. 37.

beleznica plamen

Vsi ljudje se staramo in o izzivih, ki jih prinaša starost (tudi o bogastvu tega obdobja) nam bo spregovoril psiholog Drago Tacol. O izzivih različnih obdobij življenja pa bo pisal Miha Ruparčič.

beleznica plamen

Ob božiču lahko občutimo, kako je krščanstvo povezano s slovensko narodno tradicijo in jezikom. O tem je spregovorila dolgoletna univerzitetna profesorica Martina Orožen.Ob božiču lahko občutimo, kako je krščanstvo povezano s slovensko narodno tradicijo in jezikom. O tem je spregovorila dolgoletna univerzitetna profesorica Martina Orožen.Poznamo reklo ‘zimsko spanje’. Čeprav se s spanjem večina ljudi ne ukvarja pretirano, gre za posebno življenjsko funkcijo, ki je še kako pomembna za zdravje. Tokrat v Temi meseca nekaj več poudarkov glede pomembnosti spanca in kako dober spanec vpliva na naše počutje.

beleznica plamen

V nov letnik vstopamo tudi s posebno pogovorno rubriko, kjer se bomo v seriji pogovorov s p. Vinkom Škafarjem dotaknili sodobnega človeka skozi oči vere in pogledali, ali je človek še iskalec višjega smisla, še iskalec odrešitelja, ali pa je pristal na tezo, da ne potrebuje nikogar in je sam sebi najboljši samoodrešitelj.

beleznica plamen

V Moj pogled smo k pogovoru povabili Blaža Švaba, ki ga bralci gotovo poznate s številnih javnih nastopov. Podal je svoj pogled na medije, na ustvarjanje razvedrilnih vsebin, kako razvedrilo in ekrane umestiti v prihajajoče praznike in kaj ti pomenijo tudi njemu osebno.

beleznica plamen

Na reportažnih straneh predstavljamo deželo kralja Matjaža, kjer bodo ob koncu januarja organizirali že 30. jubilejno prireditev Gradovi kralja Matjaža. Gre za dogodek, ki se ga vsako leto udeleži nekaj tisoč obiskovalcev..

beleznica plamen

Na glasbenih straneh gostimo Neli in Karmen Zidar Kos, ki sta eni najuspešnejših slovenskih citrark, saj sta tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih za citre in orgle dosegli najvišja priznanja. Pri Ognjišču smo v tem času izdali njun prvi album z naslovom Božična skrivnost, v članku pa lahko preberete njuno prestavitev citer kot instrumenta kot tudi pesmi, ki sta jih uvrstili na njun album.

beleznica plamen

Cene naročnine Ognjišča za leto 2022 si lahko ogledate na strani 87. Vse pa vas vabimo, da ostanete zvesti naročniki Ognjišča še naprej! Priporočite ga svojim prijateljem in znancem ali pa naročnino podarite komu, ki ga boste s tem darom razveselili kar dvanajstkrat v letu. Naročilnica je priložena tokratnemu Ognjišču.

RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2022, leto 58, št. 1, str. 4.

Zajemi vsak dan

V prihodnost moremo gledati le, če stojimo na trdnih tleh in se zavedamo svojih korenin, narodne kulture, krščanstva in bogatega ljudskega izročila.

(Alojzij Šuštar)
Sobota, 27. April 2024
Na vrh