Urednikova beležnica februar 2022

beleznica bozo2019

Najkrajši mesec leta zaznamuje več praznikov. Praznik kulture, svečnica, ko je dan posvečenega življenja, god lurške Matere Božje, 11. februarja, ko obhajamo svetovni dan bolnikov. Slednjega se spominjamo v prilogi, kjer predstavljamo 30-letnico dneva bolnikov. Papež sv. Janez Pavel II. je dal pobudo za ta posebni dan, posvečen bolnikom. Vsakoletno obhajanje ima po njegovih besedah namen zbujati čut Božjega ljudstva in celotne človeške družbe za človeško bolečino in trpljenje. In ravno o duhovni oskrbi, smislu trpljenja, sprejemanju bolezni in o tem kdo je danes bolnik … pišemo v tokratni prilogi.

beleznica plamen

Dneva bolnikov in dneva posvečenega življenja se dotika pogovor z gostom meseca p. Brankom Petauerjem, ki je povedal, da je bila bolezen nevidna Božja roka, ki ga je pripeljala v redovništvo. S trpljenjem se je v življenju soočal tudi slikar Marjan Tršar, ki je šel skozi tri taborišča, zadnje je bilo teharsko. Spominjamo se ga ob 100-letnici. Podobno je trpljenje prežemalo življenje Božje služabnice Cvetane Priol, katere se tudi spominjamo ob stoti obletnici rojstva.

beleznica plamen

Sredi januarja je minilo 30 let kar je Sveti sedež priznal samostojnost Slovenije, na Prešernov dan leta 1992 pa sta Sveti sedež in R Slovenija vzpostavila diplomatske odnose. Dogodka imata večji pomen, kakor se zdi na prvi pogled. Kaj vse je za mednarodno priznanje Slovenije storil papež Janez Pavel II, Sveti sedež, Cerkev in krščansko demokratska opcija, smo se pogovarjali s predsednikom osamosvojitvene vlade Lojzetom Peterletom.

beleznica plamen

Iz ustvarjalnega vidika smo v Temi meseca skušali odgovoriti na vprašanje, kako se znebiti občutka, da je molitev nekaj suhoparnega, dolgočasnega in kako nam pri vsem tem lahko pomagajo različni talenti, s katerimi nas je Bog poklical k izvirnosti in ustvarjalnosti.

beleznica plamen

V leto 2002 segajo začetki uršulinskega Angelinega vrtca v središču Ljubljane. Na začetku tega leta je praznoval 20 let svojega delovanja. Ob tej priložnosti smo pripravili reportažni utrip iz življenja in delovanja tega katoliškega vrtca.

beleznica plamen


Pogovor s p. Vinkom Škafarjem je tokrat potekal na temo medverskega dialoga in sinodalnega pristopa k temu. Posebej je poudarjen pojem duhovnega ekumenizma.

beleznica plamen

Na glasbenih straneh gostimo Ani Frece, ki je vsestranska slovenska pevka, žena in mama. Pravi, da je ljubiteljica šansonov. Začetek njene glasbene poti je bil na festivalu sodobne krščanske glasbe Ritem duha, na katerem se je predstavila s pesmijo Odpusti, sedaj pa že predstavlja svoj prvi album, ki je izšel pred nekaj meseci.

beleznica plamen

Nadaljujemo z izdajanjem knjig v zbirki Youcat – katekizem za mlade. Tokrat predstavljamo Youcat – Tečaj vere, s podnaslovom Razumevanje krščanstva – uvajanje v 26 korakih, ki nas hoče pripeljati v bolj osrečujoč odnos z Bogom. Na isti strani si lahko preberete o novi knjigi p. Karla Gržana Jaz Čeplin Čarli, sestrici priljubljene knjige Jaz Čarli Čeplin, ki je doživela kar šest izdaj. Obe vam ponujamo po ugodnejši ceni. Vabimo vas, da obiščite prenovljeno spletno knjigarno, kjer smo pripravili tudi nekaj ugodnosti za dobrodošlico.

RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2022, leto 58, št. 2, str. 4.

Zajemi vsak dan

Čim bolj se odpiraš dobremu, tem bliže si Bogu in tem bolj te ožarja njegova svetloba. In potem z vsem, kar si in kar govoriš, pričuješ zanj.

(Janez Zupet)
Sobota, 4. Maj 2024
Na vrh