Urednikova beležnica april 2022

beleznica bozo2019

Aprilsko številko boste dobili v dneh priprave na veliko noč. Upam, da vam bo tudi branje v njej pomagala k globlji duhovni pripravi. Tudi v Ognjišču nismo mogli mimo vojne v Ukrajini. V upanju, da bo Gospod, ki je po vstajenju prinašal mir svojim učencem, naklonil mir tudi krvaveči Ukrajini, vam predstavljamo versko podobo te velike slovanske države. V pogovoru nam jo odstira dr. Aleš Maver. Vojne v Ukrajini se dotika tudi rubrika Naši preizkušani, kjer predstavljamo stoletnico, Marijino sestro Emilijo Mramor. Njihove sestre delujejo v tej trpeči državi in v tem času skušajo lajšati trpljenje zlasti beguncev.

beleznica plamen

Po veliki noči se začnejo tudi birme in pozneje prva obhajila. Zato vam že v tej številki v posebni prilogi predstavljamo nekaj knjig in darilnih izdelkov za ta dva zakramenta pa tudi za zakramenta krsta in poroke. Sedanja priloga (Srečanja, ki zaznamujejo življenje) na 12 straneh je samo ‘predhodnica’ posebnega kataloga. Tega bomo priložili majskemu Ognjišču, ki ga boste prejeli ob koncu aprila. Naj nas obe prilogi spodbudita, da bomo za darila izbirali dobre knjige in kvalitetne darilne izdelke, ki bodo pomagali k duhovni rasti.

beleznica plamen

V postnem času odmevajo tudi pojmi kot so trpljenje, žalost, bolečina. S temi čustvi in stanji se vsakdo prej ali slej sreča, pomembno je, kako jih vključimo v svoje življenje, zato tokrat nekaj več o odkrivanju poti trpljenja in kakšno rešitev nam za naše življenje ponuja Kristusov zgled.

beleznica plamen

Pri razumevanju naše vere pogosto trčimo na vprašanje, kdo je naš Bog in s kakšnim namenom nas je ustvaril. Naš letošnji sogovornik p. Vinko Škafar tokrat razmišlja o tem, kako je cilj vsakega človeka v božjih očeh ta, da bi bil odrešen in predstavlja sporočilo odrešenja skozi velikonočno skrivnost.

beleznica plamen

Mesec april bo precej politično obarvan, ker bo v njem potekalo zadnjih 30 dni predvolilne kampanje. Predstavljale se bodo stranke, različni kandidati, priča bomo soočenjem. Kaj pričakovati od letošnje predvolilne kampanje pred volitvami za državni zbor, smo se pogovarjali s prof. dr. Matevžem Tomšičem, sociologom, univerzitetnim predavateljem in publicistom.
V mladinski prilogi smo pripravili tudi odziv na novo oddajo o spolnosti za mlade z naslovom Slovar spolne vzgoje, ki na žalost preko televizijskih ekranov vzgaja za nesrečno spolnost, v kateri je po mnenju avtorjev oddaje dovoljeno vse, za kar se dobi privoljenje. Oddaja podaja vzorec, kako je tudi spolnost prežeta s potrošniško miselnostjo, kjer se ravnamo po principu uporabi in odvrzi.

beleznica plamen

Med ogledovanjem priloge s knjigami in darilnimi izdelki, primernimi ob prejemu zakramentov, boste gotovo opazili novost: Sveto pismo iz blaga, nekakšno ‘mehko’ Sveto pismo za otroke, s kratkimi zgodbami ‘za lahko noč’. Vesel sem, da vam lahko naznanim izid nove knjige iz Zbirke zgodbe za dušo: Zgodbe za veselje do življenja. Zgodbe v 14. knjigi zbirke Zgodbe za dušo nas opomnijo, da so za pristno veselje potrebni služenje, odkrivanje notranje sreče, molitev in ljubezen v družini, prav tako odpuščanje, usmiljenje in trdna odločenost, da živimo za nekoga. Več o knjigi, ki izide konec marca, si lahko preberete na str. 105. Velikonočne voščilnice pa si lahko ogledate na str. 31.

beleznica plamenRUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2022, leto 58, št. 4, str. 4.

Zajemi vsak dan

Svetniki so najboljše priče Kristusovega vstajenja, s katerim je v korenini že premagano zlo, pred katerim trepečemo.

(Anton Strle)
Ponedeljek, 29. April 2024
Na vrh