Urednikova beležnica januar 2023

beleznica bozo2019

Januarska številka Ognjišča, ki je tudi božična, kot prva številka novega letnika prinaša nekaj novosti. Vsako leto vnesemo v revijo kaj novega, obenem pa ohranimo stare in preverjene rubrike, zlasti take, ki so se vam priljubile. Nekatere rubrike pa prevetrimo ali povabimo novega pisca, da jih obogati s svojim slogom in mislimi.

beleznica plamen

Začenjamo z novo serijo pogovorov o aktualnih tematikah, ki so skozi velika vrata vstopile v naš čas. Govorili bomo o svetosti življenja tako na njegovem začetku kot koncu, definiranju osebe po spolu, po vstopanju v odnose, pa o naravnih danostih in osebnih sprejemanjih ter o krščanskem moralnem pogledu na vsa ta področja. Naš sogovornik je dr. Gabriel Kavčič. 

beleznica plamen

Po premoru se med avtorje Ognjišča vrača p. Karel Gržan. Pisal bo o ljudeh, ki so mu v življenje prinašali srčnost in srečo.

beleznica plamen

Božični prazniki so na nek način tudi prazniki miru in v januarju obhajamo molitveno osmino za edinost kristjanov. Vse to smo imeli v mislih, ko smo izbirali gosta meseca – ukrajinskega duhovnika, ki deluje v Sloveniji.

 

V prilogi se ob božičnih praznikih, kjer je v ospredju rojstvo, ukvarjamo z demografijo. Pojem kot tak deluje birokratsko, hladno, kot da gre zgolj za statistične podatke. Pa vendar – zbrani so nam v zavest in opomin, kako se bomo kot družba odločali v prihodnje. Zavedajmo pa se, da je podstat zdrave demografije visoka rodnost. 

beleznica plamen

Praznovanja božiča ni brez božične glasbe. O božični cerkveni glasbi je zato govora na glasbenih straneh, kjer smo s sogovornico dr. Cecilijo Oblonšek predstavili nekaj pogledov na cerkveno glasbo skozi čas, s poudarkom na njeni vlogi, umeščenosti in sporočilnosti tudi za današnji čas.

beleznica plamen

Človek je nenehno v iskanju lepega. Toda, kaj je lepota? Vprašanje, ki se je skozi zgodovino izkazovalo v različnih podobah. A navezujoč se na Sveto pismo je jasno, da si na to vprašanje ne moremo odgovoriti sami, saj se ne vidimo prav. Zato v tokratni Temi meseca prinašamo odgovor na vprašanje, kaj je lepota, s pomočjo Božje Besede.

beleznica plamen

Nekaj let smo na zadnjih straneh Ognjišča objavljali kratke predstavitve svetnikov in sezname cerkva ter njihove fotografije, ki imajo tega svetnika za zavetnika. Veseli nas, da ste lepo sprejeli to rubriko. Ko smo do zdaj predstavili svetnike, zavetnike cerkva, smo se odločili, da bomo predstavili še slovenske svetniške kandidate.

beleznica plamen

V začetku vsakega novega letnika vas vabimo, da (p)ostanete naročniki Ognjišča. V negotovih časih, ki so pred nami, je vsak naročnik dragocen. V težkih časih, ki se obetajo zaradi vojn in energetske krize, naj se v nas poveča žeja po duhovnih vrednotah, ki jih ponujamo z vsako številko Ognjišča. Naročite revijo tudi svojim prijateljem in znancem. To vaše darilo jih bo razveselilo kar 12-krat v letu.

 

B. Rustja, Iz urednikove beležnice, v: Ognjišče 1 (2023), 4.

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh