Urednikova beležnica april 2023

beleznica bozo2019

Aprilsko številko Ognjišča boste dobili pred cvetno nedeljo. Tako upamo, da vam bo pomagala vstopiti v veliki teden in globlje doživeti veliko noč. Naj vam k temu pomagajo tudi vsebine v tej številki.
Kot gostjo meseca smo povabili Alenko Rebula, ki ima neizmeren dar opisovanja duhovnega sveta. Pogovarjali smo se o pristnem praznovanju, prijateljstvih in spominih na očeta Alojza Rebulo. Ta znani pisatelj je večkrat izjavil, da je velika noč zanj praznik z najbolj revolucionarno vsebino.

beleznica plamen

V tokratni Prilogi smo pogledali na okrašenost naših cerkva. Krašenje in čiščenje cerkva je običajno skrito delo, ki ga nihče ne zazna. Imajo pa posamezniki veliko različnih mnenj in pogledov. Zato tokrat nekaj več vsebinskih osnov o tem, kako razumeti in razlagati področje krašenja cerkva, zakaj se je treba držati določenih pravil in kako ves ta pohvale vreden trud povezati z bogoslužjem. 

beleznica plamen

Človek je ustvarjen za Odnos in odnose. Nebeški Oče nas vedno znova kliče z besedami, da smo vsi bratje in sestre. Tema meseca prinaša malce drugačen pogled na to, kako ustvariti občestvo in kako je z občestvom močno povezan simbol ribe. 

beleznica plamen

Prazniki so zelo povezani s kuhanjem in hrano. Velikonočni čas še toliko bolj. S tokratnim sogovornikom, Lukom Jezerškom, smo kljub vsem inovacijam v prehrani govorili o tradiciji, o postnem in velikonočnem času, o vlogi hrane med prazniki in tem, ali je tradicionalna hrana z velikonočno šunko in potico sploh še zaželena. In ker je v teku nova sezona MasterChefa, kjer je sogovornik tudi prepoznani žirant, je kakšna beseda namenjena tudi temu kuharskemu šovu.

beleznica plamen

Z Gabrielom Kavčičem smo govorili o tematiki minevanja, umiranja. Človek si zadnja desetletja jemlje pravico, da bi o končevanju življenja odločal sam. Področje prostovoljnega končanja življenja, kjer gre za medicinsko zastrupitev bolnika, je namreč skozi velika vrata vstopilo tudi v slovensko javnost.  

beleznica plamen

Po veliki noči bodo po župnijah potekale birme in prva sveta obhajila. V tem obdobju se tudi mnogi starši odločijo za krst otroka. Številni naši bralci bi radi najbližjim, ki prejemajo te zakramente, ali njihovim družinam poklonili nekaj, kar bi spodbudilo njihovo duhovno rast. Zato vam že v tej številki predstavljamo nekaj ponudbe za te zakramente. Katalog s to ponudbo in spomladanskimi novostmi pa bomo priložili majski številki Ognjišča, ki izide konec aprila.

beleznica plamen

Naj vas opozorimo na novost, ki bo lepo darilo za prvo obhajilo: Prvoobhajilni album s stripi, Jezusovo osebno izkaznico in seveda prostorom za fotografije vašega prvoobhajanca. Za to novost bi mladi rekli, da je »kul«, vsekakor pa je album poseben, pa tudi vsebinsko bogat.

beleznica plamen

Druga novost naše založbe je knjiga Toma Zupana Kako Lenka Prešernova svojega brata pesnika popisuje. Gre za spomine Lenke Prešeren, sestre našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Kopánjski župnik Janez Kebe je pripravil in dopolnil knjigo spominov. Na Kopánju je Ribičev France kot otrok tri leta živel pri starem stricu kaplanu Jožefu. Kebe je v knjigi prispeval tudi podatke, ki so celo v slovenskem prostoru novi.

 

B. Rustja, Iz urednikove beležnice, v: Ognjišče 4 (2023), 4.

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh