Urednikova beležnica maj 2023

beleznica bozo2019

Maja je veliko prvih obhajil in birm. Tudi mnogo parov se želi poročiti v tem mesecu. Nenazadnje ni malo staršev, ki se odločijo za krst otroka v majniku. Zato majski številki Ognjišča prilagamo katalog knjig in izdelkov, primernih za obdarovanje ob krstu, prvem obhajilu, birmi pa tudi ob poroki in obletnicah porok. Veseli nas, da ste mnogi prepoznali v knjigah Ognjišča in drugi ponudbi primerna darila, s katerimi razveselite svoje bližnje. Upamo, da boste tudi letos našli kaj primernega za obdarovanje. To upamo tudi zato, ker izdelki, ki vam jih ponujamo, pomagajo na poti k Bogu in duhovni rasti.

beleznica plamen

Maj je Marijin mesec, zato naj nas obogati razmišljanje Maksa Ipavca o Mariji Pomagaj. Za gosta meseca smo povabili novomeškega škofa in predsednika Slovenske škofovske konference Andreja Sajeta. Letos bo vodil romanje bolnikov in invalidov na Brezje, ki bo v soboto, 24. junija.

beleznica plamen

Maj je tudi »čebelji« mesec, zato smo tokratno prilogo posvetili panjem, poslikanim panjskim končnicam in vsemu, kar se v čebeljih domovih dogaja. In v povezavi s tem k pogovoru povabili Petra Kozmusa, čebelarja in predsednika Sveta za čebelarstvo, ki je predstavil položaj čebelarstva v Slovenji. V maju bo tudi izšla knjiga Biblia Carniolica, v kateri so predstavljeni svetopisemski motivi na panjskih končnicah. Knjiga z lepimi barvnimi reprodukcijami svetopisemskih motivov in besedilom v več jezikih bo lepo darilo.

beleznica plamen

V tokratni temi meseca so se mladi obrnili v zgodovino in nujnost poznavanja naših korenin in dogodkov. V mesecu maju, ko se spominjamo konca druge svetovne vojne, je ob rob stalni razstavi, ki je na ogled v celjski OŠ1 v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine, nastal širši prispevek o ukradenih otrocih, o usodi ljudi med vojno in po njej ter nujnosti, da nismo brezbrižno zazrti samo v tukaj in zdaj.

beleznica plamen

Toplejši del leta v zadnjem času z vidika kulinarike čedalje bolj povezujemo s pikniki in predvsem kuhanjem v zunanjih kuhinjah ali s peko na žaru. Obiskali smo uspešno slovensko podjetje, ki izdeluje žare za različne želje kupcev in tudi spoznali, po katerih kriterijih izbrati pravi žar za naše potrebe.

beleznica plamen

Na glasbenih straneh pa tokrat predstavljamo poseben inštrument in edinega učitelja tega inštrumenta pri nas v Sloveniji. Gre za cimbale in naš sogovornik, Andi Sobočan, je predstavil, kako poteka igranje in poučevanje tega inštrumenta, kako je bilo s pripravo učbenika in da bodo s prihodnjim šolskim letom tudi cimbale končno zasedle svoje mesto kot javno priznani inštrument.

beleznica plamen

Ob koncu naj predstavim še knjižne novosti in ponatise. Izšla je knjiga Misel za lepši dan 2, v kateri je po ena misel za vsak dan v letu. Iz tiskarne prihaja knjiga Sledi mi. Namenjena je predvsem mladostnikom. Ob njej bodo lahko poglobili svojo vero in bo primerna za birmansko darilo tudi za fante. Več o knjigi si lahko preberete na str. 83.
Ponatisnili smo knjigo Leona Marca Dolgčas pri maši, primerno darilo ob prvem obhajilu, in knjigo Tonina Lasconija 365 + 1 dan s Teboj. Iz nje vsak dan preberejo duhovno misel na Radiu Ognjišče.

Druga novost naše založbe je knjiga Toma Zupana Kako Lenka Prešernova svojega brata pesnika popisuje. Gre za spomine Lenke Prešeren, sestre našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Kopánjski župnik Janez Kebe je pripravil in dopolnil knjigo spominov. Na Kopánju je Ribičev France kot otrok tri leta živel pri starem stricu kaplanu Jožefu. Kebe je v knjigi prispeval tudi podatke, ki so celo v slovenskem prostoru novi.

 

B. Rustja, Iz urednikove beležnice, v: Ognjišče 5 (2023), 4.

Zajemi vsak dan

Predvsem bodite dobri. Dobrota je tista sila, ki najbolj razoroži ljudi.

(Henri Lacordaire)
Petek, 3. Maj 2024
Na vrh