Urednikova beležnica julij 2024

beleznica bozo2019

Pripravili smo vam široko ponudba poletnih knjižnih popustov. Ker si prav vsak zasluži osvežitev s knjigo! Izkoristite popuste in naredite sebi in svojim lepo knjižno poletje. Poletno branje najdete v tiskanem Ognjišču na straneh 15, 20, 75 in 79.

beleznica plamen

K branju nas bo povabila tudi tokratna gostja meseca, ustvarjalka verske poezije ter učiteljica slovenščine in verouka med Beneškimi Slovenci Anita Bergnach. Njene pesmi se rojevajo v odnosu z Bogom. Morda nas bodo navdihnile, da bomo tudi mi v poletnem času z branjem knjig duhovne vsebine poglobili svoj odnos z Bogom.

beleznica plamen

Ljubitelje branja bo razveselila tudi tokratna priloga, ki jo posvečamo 100-letnici rojstva pisatelja Alojza Rebule. Njegovo pisateljevanje se je rojevalo iz krščanskega pogleda na svet in iz bogate krščanske tradicije. Zato v prilogi predstavljamo predvsem njegov odnos do vere in njegove romane o duhovnikih ter knjige o duhovnosti in svetnikih.

beleznica plamen

Sardinija je sinonim za peščene plaže. V tokratnem potopisu pa na Sardinijo ne gremo plavat. Prehodili jo bomo! Svoje pohodniško-popotniške vtise je z nami delila družina z zelo majhnimi pohodniki.

beleznica plamen

Smo v času evropskega nogometnega prvenstva, pred nami je Dirka po Franciji, olimpijske igre … Športnike bomo spremljali, zanje navijali, jih spodbujali, poveličevali, kovali v zvezde. O športu običajno slišimo samo lepe stvari, a je tam tudi veliko mejnih, celo negativnih stvari, ki zelo vplivajo na splošno in duševno zdravje športnikov. O tem je na podlagi svojih bogatih izkušenj in raziskav spregovoril dr. Uroš Perko.

beleznica plamen

S športom pa je tako ali drugače povezano navijaštvo. Vsak športni navijač vam bo povedal, da doživljanje športa v živo pospeši srčni utrip in izostri čute in da to predstavlja doživetje, ki nikakor ni primerljivo z ogledom športnega dogodka na televiziji. V Temi meseca zato nekaj več o navijačih in navijanju, kjer pa se prav tako vprašamo, kako biti in postati dober navijač za Kristusa.

beleznica plamen

Poletni meseci velikokrat prinesejo na plano različna vprašanja o lepotnih idealih in lepotnih pričakovanjih. Mnogi se ujamejo v uničujočem vrtincu lepotnih idealov, v stiski zaradi nesprejemanja svojega telesa – preprosto si rečejo, da niso lepi. Zato tokrat nekaj več o kriterijih lepote in predvsem problemu današnje družbe, ki so ji preveč vsiljene idealizirane podobe.

 

Ko pride čas počitnic, se lahko soočimo še z eno težavo – nezmožnostjo živeti brez stresa in nenehnih dražljajev. Mnogi si za čas dopusta lahko zamislijo, kako bodo izpregli iz celoletnega ritma, pa na koncu obnemogli obležijo. To nakazuje na prisotnost odvisnosti od dela, ki se v času dopusta izrazi kot čustvena in telesna izgorelost. 

beleznica plamen

Poletni meseci so čas za poletno branje, na naše knjižne police prihaja povest Stisk življenja, ki jo lahko prebirate tudi v podlistku revije. Zgodba o paru, ki se sooča s praznino ob odhodu otrok.

B. Rustja, Iz urednikove beležnice: v: Ognjišče 7 (2024), 4.

Zajemi vsak dan

Nikogar nima Cerkev za tujega svojemu materinskemu srcu; ni ji zaman izročena naloga pospeševati v človeški družini edinost, ljubezen in mir.

(sv. Pavel VI.)
Ponedeljek, 16. September 2024
Na vrh