Novi celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž

Maksimilijan MatjazPapež Frančišek je v petek, 5. marca 2021, za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije, ki je bil doslej profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v Ljubljani. Nasledil je škofa Stanislava Lipovška, ki se je upokojil pred dvema letoma (v tem času je škofijo upravljal Rok Metličar)
.
Dr. Maksimilijan Matjaž (1963) je Korošec, doma s Prevalj. Leta 1988 je diplomiral na Teološki fakulteti v Ljubljani, leto kasneje pa je bil v Mariboru posvečen v duhovnika. Po kaplanski službi v Zrečah je jeseni 1991 odšel na biblični študij v Rim. Leta 1995 je končal magistrski študij na Papeškem bibličnem inštitutu, leta 1998 pa doktoriral na Papeški univerzi Gregoriana. Še istega leta je začel predavati na Teološki fakulteti v Ljubljani. Leta 2000 je bil na študijskem semestru v Jeruzalemu, od leta 2001 pa profesor-asistent na katedri za sveto pismo in judovstvo teološke fakultete v LJ ter od leta 2011 izredni profesor za svetopisemske vede in judovstvo.
Od leta 2006 je bil član duhovniškega sveta nadškofije metropolije Maribor in od leta 2011 član kolegija svetovalcev. Bil je tudi duhovnik pomočnik v župnijah Dravograd (1998-2010), Zreče, v pastoralni enoti Slovenj Gradec in nazadnje v župniji Šentilj.

Tudi bralcem Ognjišča je znan, saj je bil v letu svetega Pavla (2009) "gost meseca" v Ognjišču (Ognjišče 1_2009), kjer lahko preberete, kaj je pred dvanajstimi leti povedal o sv. Pavlu in nekaj tudi o sebi...
V letu svetega Jožefa pa je bil imenovan za celjskega škofa in vsi pri Ognjišču mu želimo, da bi ga pri odgovorni službi vodila Božja ljubezen in bi vse delal in napore prestajal v zavesti, da ga Bog neizmerno ljubi. Čestitamo!

mčuk

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh