Moja življenjska simfonija

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, spremna beseda: Marko I. Rupnik,  256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanja 01Kadar v naglici namečemo svoje stvari v kovček, je ta kmalu prepoln ... da ga lahko zapremo, si moramo pomagati s koleni ... nanj sedemo … Če pa stvari vanj zložimo počasi in urejeno, presenečeni ugotovimo, da lahko zdaj vanj spravimo veliko več.

Kaj želi povedati ta podoba? Da s spoštovanjem reda pridobimo več prostora, kar se je pokazalo tudi drugi dan stvarjenja. Gre za razločevanje med “zgornjim” in “spodnjim”, za spoštovanje reda oziroma ločnice, ki jo je Bog postavil z nebesnim obokom.

Enako spoštljivo kot s kovčkom moramo ravnati tudi s svojim življenjem: najprej se moramo posvetiti temu, kar je najpomembnejše, nato pa vsemu drugemu. Spoštovati moramo “nebesni obok”, stalnice, in razlikovati med tem, kar je zgoraj in tem, kar je spodaj.

Podobno je v glasbi: notno črtovje ima štiri glavne oznake: najprej ključ, ki določa višino tonov ... nato so tu višaji in nižaji, ki določajo tonaliteto, v kateri igramo, in odnose med notami. Sledijo števila v obliki ulomka, ki določajo takt – tri- ali štiričetrtinskega itd. – in ritem, ki ga lahko poslušalci spremljajo s tapkanjem nog (napis allegro ali largo) ... Ključ, ritem, tempo.

Pot, po kateri hodimo ta drugi dan, je kot skladba v neki tonaliteti. ... Če se ne zmenim za oznake, ki določajo moj ritem in ‘pavze’, ko naj bi se ustavil – je to zelo škodljivo zame. Gre za moje življenjske prioritete, ki jih moram spoštovati. Tempo določa hitrost, s katero se lahko varno gibljem ...

Skratka, v življenju moram “prepevati” v ključu, ki ustreza višini mojega glasu, v sebi primernem ritmu in s hitrostjo Božje previdnosti. Ne smem pozabiti, da te pogoje postavlja Skladatelj, ne izvajalec …

Življenje je tako lepo, če sprejmemo njegova pravila. Naš um kar leti, kadar je v skladu z resnico (...) je simfonija, ki jo je Bog Oče napisal za nas, da bi uživali v njeni lepoti. Moram vstopiti v to, kar mi je Bog Oče pripravil, in sprejeti dobre stvari, za katere sem bil ustvarjen.

Tudi mi moramo paziti, da bomo svojo življenjsko simfonijo igrali v pravem ključu, ne pa ‘fušali’. … (se nadaljuje)

izbira in komentira: Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Rosini je s to knjigo uvedel nov, življenjski pristop, ki z izražanjem osebnih občutkov in sklicevanjem na lastne izkušnje teži k svobodnejšemu gledanju, prosto diha in omogoča dihanje. (p. Marko I. Rupnik)

Zajemi vsak dan

Človek brez poslanstva se počuti brez vrednosti. Poslanstvo je osnovni del človeške osebe in skupnosti.

(Vinko Kobal)
Petek, 12. August 2022
Na vrh