Prednostne naloge

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, 256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 € - ali izkoristite ugodno priložnost in jo kupite v kompletu z drugo Rosinijevo knjigo Umetnost ozdravitve za 29,00 €

Umetnost pon zacenjanja 01Stalnice, na katerih temelji vse, kar naredimo dobrega ali slabega imenujemo tudi prioritete – stvari, ki so pred vsem drugim. Kdor ne spoštuje svojih prioritet, še naprej neurejeno trpa stvari v kovček svojega življenja.
Ne smemo pozabiti, da so prednostna opravila pomembnejša od nujnih. Prednostna opravila so pred dogodki, medtem ko nujna prihajajo med njimi. (...)
Kdor opusti prednostna opravila, da bi se lotil nujnih, je nespameten. Kdor pa nujna opravila odloži, da bi ostal zvest prednostnim, je preudaren.

Nujna opravila vzbujajo nemir, zaskrbljenost in... prednostne naloge pa so umirjene. So kot obok, ki daje trdno oporo. Imajo prednost pred vsem drugim, omogočajo pa tudi uspešno opravljanje tistih nujnih nalog, ki so z njimi skladne. A vedno so prednostne naloge tiste, ki izbirajo nujne, in ne obratno!
Kdor je suženj ‘nujnih’ opravil, nikoli ne zgradi ničesar. Ob koncu dneva – in življenja – ugotovi, da je zgolj životaril. Kdor pa se drži prioritet, ima identiteto. Ve, kdaj je treba reči “ne” in kdaj “da”. In vedno ima še nekaj prostora v svojem ‘kovčku’.

Če ne poznaš svojih prioritet, si kot list, ki ga vetrovi nosijo v vse smeri. Brez prioritet ne moreš zgraditi ničesar. (...) Če se ne držiš svojih prednostnih nalog, živiš raztreseno – od prekinitve do prekinitve. Če se ob vsaki ‘motnji’ zaustaviš, nikoli ne boš prišel do cilja.

Prednostne naloge pa vključujejo urejena dejanja, opravljena ob pravem času. Z odlaganjem ‘nujnih’ opravil se izognemo zapravljanju časa in puščamo prostor za to, kar je resnično potrebno.

Ne gre za to, da ne bi smela prijateljici pokazati, kako naj uporablja svoj nov gospodinjski aparat, ampak za to, da imaš doma tri malčke, ki jim moraš pripraviti večerjo. To je tvoja prioriteta.

Ob koncu življenja me Gospod ne bo vprašal, koliko dobrega sem naredil, ampak ali sem uresničil svoje poslanstvo in unovčil talente, ki mi jih je zaupal. Tega, kar smo resnično dolžni narediti, je razmeroma malo, vendar moramo to narediti za vsako ceno. Poslušnost tej modrosti je začetek osebne prenove.

Tudi Jezus se takoj loti svoje prednostne naloge; vse drugo(tno) gre lahko v smeti. Ne izgublja časa z razlagami in pojasnjevanjem, njegov tempo narekujejo prioritete. Drugo ga ne zanima. (... se nadaljuje)

izbira, komentira in pripravlja: Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Zajemi vsak dan

Gradimo nov svet. Svet ljubezni, miru in dobrote. Gradimo ga s trpljenjem. Gradimo ga najprej v lastnih dušah. Potem bo vstal tudi v drugih.

(Cvetana Priol)
Petek, 26. April 2024
Na vrh