Molitveni odnos z Bogom

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, spremna beseda: Marko I. Rupnik,  256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanja 01Prihajamo do bistva ... Mnogi pomislijo: “Res je, določiti moram svoje prioritete.”
Narobe! Svojih prednostnih nalog ne določamo sami, temveč jih moramo le prepoznati in sprejeti.

Moje prednostne naloge izhajajo iz mojega odnosa z Bogom.
Nisem sam določil svojih telesnih in psihičnih lastnosti. Ne izbiram višine svojega glasu – ali bom pel tenor ali bas – in nadarjenosti – ali bom igral flavto ali violino.
O tem odloča nekdo drug, jaz pa moram to sprejeti. ... svoje življenjske okoliščine ... opore, ki so mi dane ...

Sprejeti moram tudi, da vse prihaja ob svojem času; da cvetim, zorim in se staram; da uspevam, ko je čas za to, in da čakam, kadar moram čakati. Četudi trideset let …

Imam nekatere sposobnosti in darove, s katerimi lahko osrečujem druge, drugih pa nimam. V svoji nespameti lahko zavidam svojim bratom in sestram, ki se mi zdijo bolj obdarjeni, a s tem le zapravljam čas.

Prednostnih nalog torej ne določamo sami, ampak jih moramo prepoznati in sprejeti. Mnogi delajo napako, ker si jih določajo sami ...

Ko je Bog ustvaril nebesni obok, se vode niso same odločile, da se bodo ločile. Zato imajo moje prednostne naloge prednost pred mojimi odločitvami.
So del Božjega stvariteljskega dela.

Praktični nasvet, ki izhaja iz zgoraj povedanega, je, da moram biti v stalnem dialogu z Bogom. Vsak dan moram začeti z molitvijo in ga vprašati, kaj naj storim. To mi mora povedati On, od katerega prejemam življenje. Tako se sproti pojavljajo opravila, ki izhajajo iz danosti, vendar so bolj specifična.

Naše prednostne naloge so običajno povezane z našimi danostmi in stanovskimi dolžnostmi. So odgovor na vprašanje: Kaj je resnično “moje”?
Če si poročen, si lahko o tem misliš, kar hočeš, toda tvoja prednostna naloga je zakon in vse, kar je z njim povezano. Če na primer zakonca, ki mi pomagata kot kateheta v župniji, zaradi tega zanemarjata svoj zakon in otroke, ju moram iskreno opozoriti in razrešiti. Evangelizacija je nenehni proces, zakon pa je zakrament, ki je v njunem življenju nebesni obok in prednostna naloga.

Kako smo lahko povsem “Božji”, če se nismo zaradi Njega vedno znova pripravljeni vsemu odpovedati?
Če globok molitveni odnos z Bogom ni tvoja prioriteta, ne bodi presenečen, da si se zapletel v nevarne čustvene odnose... ... (se nadaljuje)

izbira in komentira: Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Rosini je s to knjigo uvedel nov, življenjski pristop, ki z izražanjem osebnih občutkov in sklicevanjem na lastne izkušnje teži k svobodnejšemu gledanju, prosto diha in omogoča dihanje. (p. Marko I. Rupnik)

Zajemi vsak dan

Človek brez poslanstva se počuti brez vrednosti. Poslanstvo je osnovni del človeške osebe in skupnosti.

(Vinko Kobal)
Petek, 12. August 2022
Na vrh