Najboljše darilo ob sveti birmi

Birma je srečanje,
kjer te Bog okrepi
s svojim Svetim Duhom
za službo v Božjem kraljestvu.
Potrebuje te tam, kjer živiš.
Youcat za otroke

prvo obhajilo srecanja2022Najnovejši pametni telefon? Športno kolo? Skuter? Morda skupno doživetje? Romanje? Če denar – koliko? Kako izbrati darilo za birmo? Univerzalnega darila ni, tako kot tudi ni univerzalnega birmanca.

5 NAPOTKOV ZA IZBIRO BIRMANSKEGA DARILA

1. POGOVORITE SE Z BIRMANCEM
Najstniki ne marajo presenečenj – zato se je z birmancem smiselno pogovoriti o njegovih željah. Otroci, ki izhajajo iz krščanskih družin, razumejo, da je zakrament sam največje darilo. A sošolci bodo dobili draga darila … Dragi botri in starši – prisluhnite svojemu birmancu, kako razmišlja, kaj mu je pomembno. Najstniki ne marajo ovinkarjenja. Morda vas bodo njegove/njene želje presenetile. Naš prvi nasvet: Odkrito se pogovorite o darilu z birmancem (in starši).

2. PODARITE DOŽIVETJE!
Za birmo lahko podarite izlet po željah birmanca. S takšno izbiro se izognete »materialističnemu« obdarovanju. Z doživetjem obdarite birmanca z izkušnjami in spomini. Smiselno je dodati še drobno pozornost, nekaj, »kar ostane«. Morda nekaj, kar bo mladega človeka spremljalo in spodbudilo k tihemu pričevanju. Preprosta srebrna (ali jeklena) zapestnica ali ogrlica je dobra izbira.sveta birma srecanja2022a

3. KNJIGE PA ŽE NE, SAMO PRAH SE BO NABIRAL!
Če birmanec rad bere, nimate težkega dela. Izberite sproščeno, veselo mladinsko branje. A kaj, če mladostnik ni navdušen bralec? Knjige so tiste tihe spremljevalke, po katerih posežemo, ko smo v stiski. Ko se zdi vse sivo in temno. Ko smo poskusili že vse. Niti vedeli ne bomo, kdaj bo najstnik odprl knjigo. Tretji nasvet: Izberite knjigo, ki bo prinašala pozitivno sporočilo o Bogu in gradila zdravo samopodobo. Predlagamo: Tečaj vere ali Ti si Božja zamisel.

4. DRAŽJA DARILA IN DENAR?
Botri in starši se dogovorite, kakšen spomin želite, da ima birmanec na dan svoje sv. birme. Če kupujete dražja darila ali če boste podarili denar, darilu/kuverti dodajte nekaj simboličnega, a preudarno izbranega. Četrti nasvet: Izberite nekaj (p)osebnega.
Se vam zdi križ zastarela (ali prepobožna) ideja? V ponudbi imamo zelo moderne križe. Mladostni so in v trendu – križ, ki je kul in hkrati tiho nosi odrešenjsko sporočilo, je originalna izbira.

5. SVETO PISMO? YOUCAT BIBLIJA!
Birmanci so Sveto pismo uporabljali že pri pripravi na birmo. Nekateri družinskega, drugi pa svojega. Če si birmanec Sveto pismo želi, ga izberite skupaj z njim. Zanimivo darilo ob birmi je YOUCAT BIBLIJA – izbor svetopisemskih poglavij, opremljen z duhovitimi ilustracijami. Youcat Biblija je Sveto pismo za raziskovalce in nemirne duše – ob Božji besedi boste izvedeli podrobnosti o nastanku posameznih besedil, o zgodovinskem okolju in času, v katerem se zgodbe dogajajo. Posebno bogastvo knjige pa so kratka pričevanja mladih in citati znanstvenikov, politikov, slavnih, ki pokažejo, kako aktualna je Božja beseda. Vedno in za vsakogar. Naš peti predlog.

pripravila Marjetka KOFOL PEZDIR

več:
v ponudbi Srečanja, ki zaznamujejo življenje

Zajemi vsak dan

Klasje te zrele pšenice / se z zemlje ozira v nebo, / hvaležno za čudež ljubezni / postalo bo Rešnje telo.

(Berta Golob)
Torek, 7. Maj 2024
Na vrh