Jezus ni ukinil sobote

Profesor Svetega pisma je v predavanju povedal, da Jezus ni ukinil sobote. Zakaj eni praznujejo soboto, nekateri nedeljo, nekateri pa pravijo, da lahko kateri koli dan častimo Boga. Kako je s tem? (Rok)

na kratko-08-2014aIzraelci so že v zgodnji dobi obhajali soboto kot dan počitka. Sveto pismo to utemeljuje s tednom ustvarjanja sveta. »Spominjaj se sobotnega dne in ga posvečuj! Šest dni delaj in opravljaj vsa svoja dela, sedmi dan pa je sobota za Gospoda, tvojega Boga ... Kajti v šestih dneh je Gospod naredil nebo in zemljo, sedmi dan pa je počival« (2 Mz 20,8-10,11). Prvotno ima sobota socialen pomen: človek in žival naj se odpočijeta. Šele sčasoma je postala praznik, ki so ga počastili z daritvijo. Po izgnanstvu pa je dokončno postala "Bogu posvečen dan". Tako kot obreza je tudi sobota postala znamenje pripadnosti Jahveju. V kasnejši dobi so pismouki praznovanje sobote 'obtežili' s številnimi zapovedmi in prepovedmi. Jezus se je uprl tem ozkosrčnim razlagam in je poudaril, da je ljubezen važnejša od zapovedi. Za zgodnjo Cerkev pa je kmalu postala Gospodu posvečen dan nedelja kot podoživljanja skrivnosti Jezusovega vstajenja, ki je temelj naše vere. (sč)

 

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh