Trojni Kristusov prihod

Kot zvesta vernica vem, da je adventni čas, ki traja manj kot štiri tedne, priprava na božič, ko v veri podoživljamo Jezusov zgodovinski prihod na svet. Ta je bil prvi; v vzkliku po povzdigovanju pravimo: "Tvojo smrt oznanjamo in tvoje vstajenje slavimo, dokler ne prideš v slavi" – ob koncu sveta, To je njegov drugi prihod. Pri neki pridigi je duhovnik govoril še o tretjem prihodu. Kdaj se ta zgodi? (Vida)

na kratko-12-2014cNaš svetniški kandidat Anton Strle je zapisal: »Sedanji advent obhajamo med 'adventom', ki je že bil, in 'adventom', ki še bo.« Sv. Ciril Jeruzalemski (+ 444) v svojih znamenitih krstnih katehezah razlaga: »Ne oznanjamo le prvega Kristusovega prihoda, ampak tudi drugega, ki je nedopovedljivo lepši od prvega. S svojim prvim prihodom nam je Gospod želel razodeti, kako naj bomo ponižni. Ob drugem pa nam bo prinesel svojo kraljevsko krono.« Prvikrat je Kristus prišel v telesu, v naši slabotni, krhki človeški naravi, podvrženi trpljenju in smrti. Drugi Kristusov prihod pa se bo izvršil v moči in veličastvu na sodni dan. Med obema pa je še en Kristusov prihod: nevidni, vedno znova se uresničujoči prihod v človekovo srce po milosti. kot je obljubil apostolom pri zadnji večerji (Jn 14,23). (sč)

Zajemi vsak dan

Stati moraš med nebom in zemljo kot pokončno bitje, katerega noge ne izgubijo stika navzdol in katerega čelo se dviga v odnos navzgor.

(Elisabeth S. Lukas)
Sobota, 25. Junij 2022
Na vrh