Krašenje oltarjev

Že veliko let skupaj z drugimi ženami z veseljem skrbim za lepoto naše župnijske cerkve kot čistilka in krasilka. Za velike praznike jo rade čimbolj bogato okitimo s cvetjem. Naš novi župnik pravi, da s tem ne smemo pretiravati. Kakšne so cerkvene določbe glede tega? (Rozalija)

na kratko 06 2015bVaš župnik ima prav, ker se drži cerkvenih navodil, zapisanih v listini Splošna ureditev Rimskega misala, ki jo je izdala rimska Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov leta 2000. Tam je zapisano: »Okrasitev oltarja naj bo zmerna. V adventnem času naj bo oltar okrašen s cvetjem tako zmerno, kakor je primerno značaju tega časa, da bo pripravljal polnost veselja ob Gospodovem rojstvu – božiču. V postnem času je krašenje oltarja s cvetjem prepovedano, izjema je le 4. postna nedelja, slovesni prazniki in prazniki. Cvetlični okras naj bo vedno umerjen, raje razpostavljen ob oltarju kot na njem« (205). Dalje je tam rečeno, da se na oltarno mizo lahko postavi samo tisto, kar je potrebno za mašno opravilo. (sč)

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh