Slomšek in delo za edinost

Škof blaženi Anton Martin Slomšek je bil znan tudi kot delavec za cerkveno edinost. Pomembnost tega prizadevanja je poudaril tudi drugi vatikanski koncil v posebnem odloku o ekumenizmu. V čem je bilo Slomškovo delo na tem področju? (Vilko)

na kratko 07 2014aSvoja prizadevanja za edinost kristjanov je škof Slomšek postavil pod zavetje sv. bratov Cirila in Metoda, apostolov Slovanov. Žal mu je bilo, da so slovanski narodi razdeljeni na katoliške in pravoslavne kristjane. Rad bi, da bi vsi pripadali eni sami vesoljni Kristusovi Cerkvi. Zato je leta 1851 ustanovil Bratovščino sv. Cirila in Metoda, katere člani naj bi si z molitvijo in apostolskim delom prizadevali, da bi čimprej prišlo do edinosti med katoliško in pravoslavno Cerkvijo. Bratovščina, ki jo je leta 1852 potrdil papež bl. Pij IX., se je naglo razširila tudi izven meja Slomškove škofije. Leta 1891 se je preimenovala v Apostolstvo sv. Cirila in Metoda s sedežem v Velehradu na Moravskem. Pospeševala je češčenje slovanskih apostolov krščanske edinosti. Slomšek je gledal na edinost Cerkve v duhu svojega časa, vendar je bil s svojo pobožnostjo in širino duha predhodnik ekumenskega gibanja v duhu koncila. (sč)

 

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh