Martinovo – jesenski pust

Z godom sv. Martina (11. novembra) so povezana vesela slavja, zlasti v vinorodnih krajih, kjer sveti Martin ‘krsti’ novo vino. Zanima me, kaj je v ozadju teh praznovanj in običajev? (Maks)
na kratko 11 2015aSredi novembra so pogani našega podnebnega pasu obhajali nekak praznik v zahvalo za letino. Ko so sprejeli krščanstvo, razlaga narodopisec dr. Niko Kuret, se je to praznovanje ohranilo, le da so mu dali novo vsebino in ga povezali sv. Martinom († 397), ki je bil nadvse priljubljen in češčen svetnik. Njegov god je bil v zgodnjem srednjem veku začetek adventnega postnega časa, spokorna priprava na božič, kakor je štiridesetdanski post priprava na veliko noč. Adventnega posta vesoljna Cerkev nikoli ni ukazovala, zato se je pozneje umaknil novemu pojmovanju adventa. Kot Cerkev o pustu, na pragu strogega postnega časa, dovoli tudi obilne pojedine, tako je bilo tudi z godom sv. Martina na pragu adventnega posta. Tega posta ni več, gostije pa so ostale, torej je Martinovo res nekak jesenski pust. (sč)

Zajemi vsak dan

V Božjem načrtu je vsak človek poklican k razvoju, zakaj vsako življenje je klic. Ob rojstvu je vsem dan v kali skupek zmožnosti in lastnosti, s katerimi moramo roditi sadove.

(sv. Pavel VI.)
Sobota, 4. Julij 2020
Na vrh