Za Bogom najrajši Marijo častim

Mesec maj je posvečen Mariji, Jezusovi in naši Materi. Slovenci smo v preteklosti veljali za Marijin narod. V maju so verni ljudje množično prihajali k šmarnični pobožnosti, poleti pa so romali v Marijina svetišča. Zakaj Marijo tako zelo častimo? (Ivana)

»Za Bogom najrajši Marijo častim«Drugi vatikanski koncil je v svoji temeljni listini – Dogmatični konstituciji o Cerkvi posvetil osmo, zadnje poglavje vlogi Marije, božje matere, v skrivnosti Kristusa in Cerkve. Tam je razloženo, kaj je temelj češčenja Božje matere. »Marija je kot najsvetejša Božja mati, ki je bila udeležena pri Kristusovih skrivnostih, po milosti božji takoj za Sinom povišana nad vse angele in ljudi; zato ji Cerkev po pravici izkazuje posebno češčenje ... To češčenje, kakršno je v Cerkvi vedno obstajalo, je sicer docela edinstveno, vendar se bistveno razlikuje od češčenja, kakršnega izkazujemo tako učlovečeni Besedi kakor tudi Očetu in Svetemu Duhu in katerega Mariji izkazovano češčenje kar najbolj pospešuje.« Jezus ni 'ljubosumen', da častimo njegovo Mater, ki jo je na križu viseč dal nam, Cerkvi, za Mater, temveč je vesel, ker nas ona dejansko vodi k njemu. (sč)

Zajemi vsak dan

Niso redki tisti, ki jih skrbi, kaj bo z našim malim slovenskim narodom, kaj bo z našim jezikom, kulturo. Tudi sam sodim mednje.

(Bogdan Žorž)
Torek, 5. Julij 2022
Na vrh