Beseda je postala meso

Antoine de Saint-Exupery, pisatelj Malega princa, je bil pionir med letalci. Njegovo ime je tesno povezano z zlato dobo letalstva, ko so piloti leteli skozi puščavske nevihte in čez gorske verige prevažali pošto. Bil je že znan pisatelj, ko je izbruhnila druga svetovna vojna.
povejmo z zgodbo 01 2018aZelo rad je imel svojo domovino Francijo, ki so jo zasedli Nemci. Odločil se je, da bo pomagal svoji domovini v času stiske kot vojni pilot. Prijatelji so bili prepričani, da bi svoji domovini veliko bolj koristil kot pisatelj, kakor pa kot letalec, zato so mu hoteli omogočiti varno delo. Zavrnil je to ponudbo in vztrajal, da hoče biti vojni pilot.
»Kaj pa tvoje pisanje?« so ga vprašali.
»Če se ne bom uprl s svojim življenjem, ne bom sposoben pisanja,« je odvrnil ter dodal: »Beseda mora postati meso.«
Dovolili so mu, da je opravljal izvidniške polete. In med enim takih poletov je leta 1944 tudi izginil brez sledu. Pred leti se je oglasil nemški pilot, ki je izjavil, da je Exuperyjevo letalo sestrelil on.
Občudujemo njegov pogum in duha žrtvovanja. Vzbuja pa se nam tudi vprašanje, kaj je mislil, ko je rekel: »Beseda mora postati meso!« Besede so umetne, v zraku, morajo pa postati vidne, otipljive. Lačnemu nič ne koristi govoriti o hrani, če te res skrbi zanj, mu moraš dati kos kruha. Tako besede postanejo meso.
Saint-Exupery bi lahko napisal skladovnico knjig o domoljubju, a kar je naredil, govori glasneje, kakor vse, kar je napisal. Njegov zgled nam približa božični evangelij. V njem sveti Janez o Jezusovem rojstvu pravi: “ ... in Beseda je postala meso in se naselila med nami” (Jn 1,24).

B. Rustja, Povejmo z zgodbo, v: Ognjišče 1 (2017), 15.
naročila knjig iz zbirke Zgodbe za dušo v spletni knjigarni Ognjišča
iz zgodovine: Zgodbe za dušo že petindvajset let..

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh