Ljubezen

povejmo z zgodbo 04 2006aMost na reki Kwai je ena izmed znamenitih epizod druge svetovne vojne, ki je navdihnila tudi znani film. Razmere za jetnike v japonskem vojnem ujetništvu so bile res nevzdržne in umrljivost zelo visoka.

Da bi preživeli, so ljudje postali skoraj »zverinsko« sebični. Izmikali so celo hrano svojim umirajočim tovarišem. Le kdo bi prekinil ta tok »zverinske sebičnosti«? Toda »čudež« se je zgodil, ko so spremenili navade v taborišču in so zaporniki razumeli, da je bila sprememba odgovor na Kristusovo ljubezen. Kaj se je lahko dotaknilo ljudi v tistih nečloveških razmerah? Začel jo je s Škot Angus McGivray, ki je dobesedno dal svoje življenje za svoje prijatelje. Prijatelj je bil na smrt bolan. Nekdo mu je ukradel odejo. Angus mu je dal svojo. Drug mu je ukradel hrano in Angus mu je spet dal svojo. In posledica? Angusovemu prijatelju se je stanje izboljšalo. Toda Angus sam se je nekega dne zgrudil zaradi podhranjenosti in izčrpanosti in umrl.

zgodba je objavljena tudi v knjigi Zgodbe za pogum (zbral Božo Rustja). Ognjišče. Koper. 2009. str. 43.

Postrgajte stari kvas, da boste novo testo, ker ste nekvašeni. Kristus, naše pashalno jagnje, je bil namreč žrtvovan. (1 Kor 5, 7)

On je sam sebe dal v odkupnino za vse.(1 Tim 2, 6)

Nato pa je prišel Kristus kot veliki duhovnik dobrih stvari, ki so se zgodile. Skozi večji in popolnejši šotor, ki ni narejen z rokami, se pravi, ki ni od tega stvarstva, je stopil v svetišče enkrat za vselej, ne s krvjo kozlov in juncev, temveč s svojo krvjo in dosegel večno odkupljenje. (Heb 9,11-12)

Kajti ko smo bili še slabotni, je Kristus v času, ki je bil za to določen, umrl za brezbožne. Težko namreč, da bi kdo umiral za pravičnega: morda bi si kdo še upal umreti za dobrega. Bog pa izkazuje svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki. (Rim 5,6-8)

Saj tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge. (Mr 10, 45)

»Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, z vso dušo, z vso močjo in z vsem mišljenjem in svojega bližnjega kakor samega sebe.« (Lk 10, 27)

 

povejmo z zgodbo 04 2006d   

RUSTJA, Božo. (Zgodba s srcem). Ognjišče, 2005, leto 43, št. 4, str. 58-59.

Zajemi vsak dan

Čeprav je človekovo življenje kot zemlja, polna trnja in plevela, še vedno ostaja prostor, v katerem lahko raste dobro seme. Potrebno je zaupati Bogu.

(papež Frančišek)
Četrtek, 13. December 2018

Ognjišče na Facebooku

Na vrh