Bog je vedno z nami

povejmo z zgodbo 06 2005aBilo je med prvo svetovno vojno. Vojak v strelskem jarku je zagledal svojega prijatelja na »nikogaršnji zemlji«, to je, na področju med okopi ene in druge vojske, kako se je opotekel in padel, ko ga je zadela sovražnikova krogla. Vojak je dejal svojemu oficirju: »Ali smem iti do njega in ga prinesti sem?« Častnik je podrejenega zavrnil z besedami: »Nihče se ne more živ vrniti od tam! Samo še tebe bi izgubili.«
Ne meneč se za oficirjeve besede se je vojak odločil, da bo rešil sobojevnika, saj sta bila celo vojno nerazdružljiva prijatelja. Nekako mu je uspelo privleči prijatelja do strelskega jarka, vendar za visoko ceno: vojak je bil smrtno ranjen, njegov prijatelj pa je bil mrtev.
Oficir je jezen dejal: »Rekel sem ti, da ne hodi! Sedaj sem izgubil oba. Ni bilo vredno!«
Vojak je z zadnjimi močmi skoraj izdihujoč odgovoril: »Pa je vendar bilo vredno.«
»Le kako,« je spet rekel častnik. »Le kako. Če si ti smrtno ranjen, tvoj prijatelj pa mrtev?«
Fant je pogledal oficirja v obraz in dejal: »Splačalo se je! Kajti ko sem prišel k njemu, je dejal: 'Vedel sem, da boš prišel pome.'«

Gospod je moja luč in moja rešitev,
koga bi se moral bati? (Ps 27,1)

Zato se ne bojimo, ko se zemlja spreminja
in se gore majejo v osrčju morja. (Ps 46,3)

Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti. Bojte se rajši tistega, ki more dušo in telo pogubiti v peklenski dolini! (Mt 10,28)

Vam so celo lasje na glavi prešteti. Ne bojte se torej!
Vi ste vredni več kakor veliko vrabcev. (Mt 10,30–31)

Saj so vsi grešili in so brez Božje slave, opravičeni pa so zastonj po njegovi milost, prek odkupitve v Kristusu Jezusu. Njega je Bog javno določil, da bi bil s svojo krvjo orodje sprave, h kateri prideš po veri. (Rim 3,23–25)

Nič ne skrbite, ampak ob vsaki priložnosti izražajte svoje želje Bogu z molitvijo in prošnjo, z zahvaljevanjem. In Božji mir, ki presega vsak um, bo varoval vaša srca in vaše misli v Kristusu Jezusu. (Flp 4,7)

B. Rustja, Povejmo z zgodbo, v: Ognjišče 6 (2005), 58-59.
knjiga: Zgodbe za pogum. Zgodbe za dušo 8, Ognjišče, Koper, 2009, 21-22.
naročila knjig iz zbirke Zgodbe za dušo v spletni knjigarni Ognjišča
iz zgodovine: Zgodbe za dušo že petindvajset let.

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh