Zvestoba

povejmo z zgodbo 07 2014

ZGODBA

NJIHOVE GLAVE SO SE SKOTALILE V PRAH

Mladega človeka so vprašali, zakaj se je odpovedal dobremu položaju v družbi in je postal duhovnik. Povedal je: »Živel sem v vasi, kjer je bilo svetišče, v katerem so častili hudiča. Vojaki so krščanske prebivalce odvedli v tisti tempelj. Ukazali so jim, naj se odpovejo svoji veri. To storijo tako, da se priklonijo pred hudičevo podobo. Sicer jih zadene smrt.

Videl sem 163 vaščanov, kako so šli zravnanih glav mimo podobe. Samo majhen poklon bi jim rešil življenje. Pogumno so stopali proti mestu, kjer je stal rabelj in ta jih je z mečem obglavil. Njihove glave so se skotalile v prah.

Moj oče je bil eden od njih. Njihova trdnost in zvestoba v veri me je presunila in me spodbudila, da sem izbral to pot.«

 

MISEL

Človeka, ki je pošten in dosleden v svojih moralnih načelih, spoštujemo kot celovito osebnost. Taki ljudje nas s svojim zgledom spodbujajo, da bi bili tudi mi zvesti temu, kar je dobro in resnično, tudi tedaj, ko bo to od nas zahtevalo žrtev.

Tudi če bi vsi ravnali drugače, moramo delati, kar spoznamo, da je prav in kar nam narekuje vest. Zvestoba do človeka je pristna, če gre skozi preizkušnje. Podobno velja za zvestobo do Boga.

Naša moč za vztrajanje v resnici in za dobro ni iz nas, ampak iz Boga. Če v svoji človeški slabosti omagamo in pogrešimo, je prav, da svojo napako priznamo. To priznanje je znak celovite osebnosti.

 

MOLITEV

Gospod Bog,
ugaja ti naša popolna predanost.
Osrečuje tudi nas in tiste,
ki živijo z nami in ob nas.
Podpiraj nas,
da bomo v besedah in dejanjih
vedno iskreni in pošteni
in s tvojo pomočjo naj delamo,
kar je prav in se izogibamo zla.
Prosimo te odpuščanja za vse napake,
ki smo jih zagrešili.
Stoj nam ob strani,
da ostanemo trdni,
ko nas napade skušnjava,
da bi ravnali proti svoji vesti.
Naj ti ostanemo zvesti vse dni življenja.

 

ISKRA

Celovitost brez spoznanja je šibka in neuporabna. Spoznanje brez celostnosti je nevarno in grozeče.

Če ostanete v moji besedi, ste resnično moji učenci. In spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila. (Jn 8,31-32)

Kdor bo vztrajal do konca, bo rešen. (Mt 24,13)

 

B. Rustja, Povejmo z zgodbo, v: Ognjišče 7 (2014), 32-33.
v knjigi: Zgodba zate, Ognjišče, Koper, 2022, 133.
naročila knjig iz zbirke Zgodbe za dušo v spletni knjigarni Ognjišča
iz zgodovine: Zgodbe za dušo že petindvajset let.

Zajemi vsak dan

Jezus gleda drugače, da bi se človek lahko v njegovem pogledu spreobrnil. Jezus je videl življenje, kjer so drugi videli le smrt, dobroto, kjer so drugi videli le greh.

(Jurij Bizjak)
Ponedeljek, 22. Julij 2024
Na vrh