Postati ljubljen in ljubeč človek

povejmo z zgodbo 08 2019bNekoč je znana filmska igralka Marilyn Monroe (1926–1962) rekla svoji služkinji Leni:
»Nihče me ne ljubi, Lena. Nikomur tega ne zamerim. Za kakšno rabo pa sploh še sem? Ne morem imeti otrok. Trikrat sem se ločila. Kdo bi se še menil zame?«
»O, mnogo moških bi si vas želelo,« ji je odgovorila Lena.
»Res,« je odgovorila Marilyn, »mnogo moških bi se me želelo, toda kdo bi me ljubil?«
Na žalost najbrž nobeden. Slavna igralka je imela veliko oboževalcev in veliko moških, ki so jo ‘uporabljali’, ni imela pa nikogar, ki bi jo ljubil.
Ljubezen je osrednje sporočilo Svetega pisma. V Stari zavezi vidimo, kako Bog ljubi svoje ljudstvo in skrbi zanj, še bolj je Božja ljubezen poudarjena v Novi zavezi. Jezusov evangelij je oznanilo ljubezni. Zakon ljubezni je v tem, da ljubezen sprejemamo in jo tudi vračamo.
Mnogi ljudje delajo podobno napako kot Marilyn Monroe: radi bi bili ljubljeni, ne potrudijo pa se, da bi znali ljubiti. Namesto tega bi bili radi uspešni, močni, bogati, vplivni …. da bi ljudje do njih čutili spoštovanje ali celo strah.
Vsakdo izmed nas želi biti ljubljen ne zaradi tega, ker je uspešen ali bogat, ampak zato, ker je enkratna in neponovljiva oseba. Tako ljubi Bog vsakega izmed nas in želi, da ljubimo drug drugega.

B. Rustja, Povejmo z zgodbo, v: Ognjišče 8 (2019), 47.
knjiga: Zgodbe za veselje do življenja, Ognjišče, Koper, 2022, 70.
naročila knjig iz zbirke Zgodbe za dušo v spletni knjigarni Ognjišča
iz zgodovine: Zgodbe za dušo že petindvajset let..

Zajemi vsak dan

In slišal sem glas Vsemogočnega, ki je rekel: »Koga naj pošljemo? Kdo nam pojde?« In sem odgovoril: »Tukaj sem, pošlji mene!«

(prerok Izaija)
Torek, 30. April 2024
Na vrh