Čemu služijo vaše mišice?

povejmo z zgodbo 10 2020Gost večerne televizijske oddaje je bil bodibilder. Voditelj ga je vprašal, ali bi gledalcem pokazal svoje mišice. Gost je bil to takoj pripravljen storiti. Vstopil se je pred gledalce v studiu in pred kamere ter razkazoval svoje mišice. »Uf,« je vzkliknil voditelj, »vi pa imate mišice! Zakaj pa vse te mišice uporabljate?« Bodibilder je molčal in še naprej smehljajoč se razkazoval svoje mišice.
Voditelj ga je ponovno vprašal: »Za kaj rabite te mišice?« Mišičnjak se je še naprej samozadovoljno smehljal ter še kar naprej molče razkazoval mišice. S tem je povedal, da mišic ne uporablja za kakšno koristno delo, ampak samo da se razkazuje in občuduje samega sebe ter se da slaviti.

Ta mišičnjak je podoba ljudi sedanjega narcističnega časa, ki so sami sebi všeč in se ne zmenijo za druge. Tudi mi smo mu podobni. Lahko ‘razkazujemo’ svoje telo, bistrino duha, družbeni položaj … V svojem napuhu se lahko ponašamo predvsem z darovi, za katere bi morali biti hvaležni Bogu. Napuhnjenec in človek, ki išče slavo, je užaloščen, če ga spregledamo.

B. Rustja, Povejmo z zgodbo, v: Ognjišče 9 (2020), 35.
knjiga: Zgodbe za veselje do življenja, Ognjišče, Koper, 2022, 116.
naročila knjig iz zbirke Zgodbe za dušo v spletni knjigarni Ognjišča
iz zgodovine: Zgodbe za dušo že petindvajset let.

Zajemi vsak dan

Brez spoštovanja staršev si odrežemo lastne korenine. In brez spoštovanja staršev ni samospoštovanja.

(Anselm Grün)
Torek, 19. Marec 2024
Na vrh