Page 18 - Zmeraj sestra Vendelina
P. 18

S L A D OLE D   Z   V r O ^ I m I   BO r OV N I c A m I                                                                     pE ^ EN A   JA B O L k A


                                •  vanilijev ali sadni sladoled, po želji stepena smetana                                                                    •   8 jabolk

                                                    Vroče borovnice                                                                                    •  1 žlica masla za peka~
                                •  0,5 l borovnic, 1 žlica medu, 1 žlica limoninega soka                                                                      •  sladkor
                                   •   0,5 kg mešanega gozdnega ali vrtnega sadja

                                      (jagode, maline, borovnice, ribez, robidnice…)
                                                                                                                               Jabolka pred peko operemo, jim po želji izdolbemo peščišče ter položimo na namaslen
                                                                                                                               pekač.
                      Vroče borovnice                                                                                          V pekač prilijemo 1 dl vode. Če so jabolka kisle sorte, lahko vodo malo sladkamo.
                      V kozico z debelim dnom damo borovnice, med in limonin sok. Pristavimo nad zmeren                        Pečemo jih 45 do 50 minut pri 180° C.
                      ogenj in kuhamo, dokler borovnice ne popokajo, kar je okoli 3 minute. Ohladimo.                          Pečena jabolka položimo na krožnike. Zraven lahko damo stepeno smetano, kremo ali pu-
                      V steklene kupice damo vse vrste jagodičja in po eno kepico sladoleda.                                   ding. S kremo ali pudingom jih lahko v skledicah polijemo in pustimo, da se strdi.
                      Prelijemo z vročimi ali ohlajenimi borovnicami, okrasimo s smetno in takoj postrežemo.


                                                                                                                                        Sk L ED A   Z   JA B O L k I   IN  kr E m O
                              kA r A m EL N A  ^ E ž AN A   S  kr E m O


                                                                                                                                                    •  1 kg jabolk, 2 žlici sladkorja
                                                     •  5 jabolk                                                                              •  po želji 1 lon~ek stepene sladke smetane
                                •  Sladkorno prežganje: 1 žlica masla, 1 žlica sladkorja,
                                                1 žlica moke, 1 dl mleka                                                                                    Pudingova krema
                                        •  malo belega vina, limonina lupinica                                                                      •  0,5 l mleka, 6 dag sladkorja,
                                                                                                                                                      1 vanilijev puding, 1 do 2 jajci
                                                    Vanilijeva krema                                                                                      •  vanilijev sladkor
                                                       (str. 378)
                                             •  stepena sladka smetana
                                                                                                                               Jabolka olupimo, prerežemo, odstranimo peščišče in polovičke položimo v kozico. Prilije-
                                                                                                                               mo samo malo vroče vode, potresemo s sladkorjem in pokrite dušimo do mehkega.
                      Jabolka prerežemo na pol, jim odstranimo peščišče in skuhamo v malo vode. Pretlačimo.                    Preložimo jih v skledo in prelijemo s kremo. Po želji okrasimo s stepeno smetano.

                      Sladkorno prežganje: Na vroče maslo damo žlico sladkorja. Ko karamelizira, dodamo žlico                  Pudingova krema
                      moke, mešamo in ko se začne sladkorno prežganje grbančiti, prilijemo mleko in kuhamo,                    V polovico mleka damo sladkor in ga zavremo.
                      da dobimo gladko omako.                                                                                  Med ostalo mleko zamešamo puding in stepeni jajci.
                      Zdaj dodamo kuhana in pretlačena jabolka, gladko razmešamo ter okus dopolnimo z malo                     V vrelo mleko vlivamo pudingov podmet z jajcema in mešamo, dokler se ne zgosti. Zavreti
                      vina in z nasekljano limonino lupinico.                                                                  pa ne sme, sicer bi se sesiril.
                      Kremo pripravimo po navodilih na str. 378, jo vlijemo v stekleno skledo in pustimo, da se                Kremo odstavimo, malo ohladimo in dodamo vanilijev sladkor.
                      strdi.
                      Na strjeno kremo naložimo karamelno jabolčno čežano in jo okrasimo s stepeno sladko
                      smetano.









                  382  kr E m E                                                                                                                                                                    kr E m E  383






         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   382
         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   382                                                  20. 07. 2020   09:36:42
                                                                                                  20. 07. 2020   09:36:42
         vendelina za tisk.indb   382                                                              22.12.2008   14:37:31  vendelina za tisk.indb   383                                                      22.12.2008   14:37:31
   13   14   15   16   17   18   19   20