Page 18 - Zmeraj sestra Vendelina
P. 18
S L A D OLE D Z V r O ^ I m I BO r OV N I c A m I pE ^ EN A JA B O L k A
• vanilijev ali sadni sladoled, po želji stepena smetana • 8 jabolk
Vroče borovnice • 1 žlica masla za peka~
• 0,5 l borovnic, 1 žlica medu, 1 žlica limoninega soka • sladkor
• 0,5 kg mešanega gozdnega ali vrtnega sadja
(jagode, maline, borovnice, ribez, robidnice…)
Jabolka pred peko operemo, jim po želji izdolbemo peščišče ter položimo na namaslen
pekač.
Vroče borovnice V pekač prilijemo 1 dl vode. Če so jabolka kisle sorte, lahko vodo malo sladkamo.
V kozico z debelim dnom damo borovnice, med in limonin sok. Pristavimo nad zmeren Pečemo jih 45 do 50 minut pri 180° C.
ogenj in kuhamo, dokler borovnice ne popokajo, kar je okoli 3 minute. Ohladimo. Pečena jabolka položimo na krožnike. Zraven lahko damo stepeno smetano, kremo ali pu-
V steklene kupice damo vse vrste jagodičja in po eno kepico sladoleda. ding. S kremo ali pudingom jih lahko v skledicah polijemo in pustimo, da se strdi.
Prelijemo z vročimi ali ohlajenimi borovnicami, okrasimo s smetno in takoj postrežemo.
Sk L ED A Z JA B O L k I IN kr E m O
kA r A m EL N A ^ E ž AN A S kr E m O
• 1 kg jabolk, 2 žlici sladkorja
• 5 jabolk • po želji 1 lon~ek stepene sladke smetane
• Sladkorno prežganje: 1 žlica masla, 1 žlica sladkorja,
1 žlica moke, 1 dl mleka Pudingova krema
• malo belega vina, limonina lupinica • 0,5 l mleka, 6 dag sladkorja,
1 vanilijev puding, 1 do 2 jajci
Vanilijeva krema • vanilijev sladkor
(str. 378)
• stepena sladka smetana
Jabolka olupimo, prerežemo, odstranimo peščišče in polovičke položimo v kozico. Prilije-
mo samo malo vroče vode, potresemo s sladkorjem in pokrite dušimo do mehkega.
Jabolka prerežemo na pol, jim odstranimo peščišče in skuhamo v malo vode. Pretlačimo. Preložimo jih v skledo in prelijemo s kremo. Po želji okrasimo s stepeno smetano.
Sladkorno prežganje: Na vroče maslo damo žlico sladkorja. Ko karamelizira, dodamo žlico Pudingova krema
moke, mešamo in ko se začne sladkorno prežganje grbančiti, prilijemo mleko in kuhamo, V polovico mleka damo sladkor in ga zavremo.
da dobimo gladko omako. Med ostalo mleko zamešamo puding in stepeni jajci.
Zdaj dodamo kuhana in pretlačena jabolka, gladko razmešamo ter okus dopolnimo z malo V vrelo mleko vlivamo pudingov podmet z jajcema in mešamo, dokler se ne zgosti. Zavreti
vina in z nasekljano limonino lupinico. pa ne sme, sicer bi se sesiril.
Kremo pripravimo po navodilih na str. 378, jo vlijemo v stekleno skledo in pustimo, da se Kremo odstavimo, malo ohladimo in dodamo vanilijev sladkor.
strdi.
Na strjeno kremo naložimo karamelno jabolčno čežano in jo okrasimo s stepeno sladko
smetano.
382 kr E m E kr E m E 383
Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd 382
Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd 382 20. 07. 2020 09:36:42
20. 07. 2020 09:36:42
vendelina za tisk.indb 382 22.12.2008 14:37:31 vendelina za tisk.indb 383 22.12.2008 14:37:31